avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma lamuriti

Imi cer scuze, insa discutiile anterioare nu m-au ajutat sa inteleg exact situatia. De aceea, as dori un raspuns scurt, clar si concis, la urmatoarea intrebare: cat trebuie sa am in contractul de munca (salariu), daca eu sunt absolventa de studii superioare, insa nu lucrez in domeniul studiat? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gabrielaciorcila , utilizator 13:23, 29 Octombrie 2009
Cititi acest articol:

[ link extern ]

Eu cred ca se face asa:
se stabileste salariul minim pe unitate a.i.
-daca contractul colectiv de munca e cel national, salariul minim brut e cel national
-contractul colectiv de munca pe unitate negociat nu poate prevede un salariu minim brut inferior celui national
Apoi, se aplica coeficientii studiilor la acest salariu minim tinand cont de articolul 40 alineatul 3:
"Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de
standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective."

Asadar in functie de slujba pe care o ocupati se aplica un coeficient corespunzator, adica, daca aveti studii superioare si activati pe un post de muncitor calificat, vi se acorda un coeficient de 1,2 sau 120% din salariul minim brut pe unitate. Daca ocupati un post ce necesita studii superioare veti primi un coeficient de 2,0 sau 200% pentru activare pe el.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Minim 1200 lei, dar...
In cim trebuie sa ai salariu adecvat specificatiilor postului ocupat:
- nivelul de studii;
- calificarea/specializarea necesara;
- competentele postului (cunostintele, aptitudinile, trasaturile de personalitate, motivatiile, atitudinile, interesele);
- experienta de lucru necesara (vechimea in specialitatea ceruta de post).
Nivelul de studii se refera la studiile minime necesare pe care trebuie sa le aibe ocupantul postului si nicidecum la studiile pe care le are absolvite. Astfel, un post pentru care este necesara o pregatire medie poate fi ocupat de un absolvent cu studii medii dar si de unul cu studii superioare, bineinteles daca accepta, salarizarea fiind facuta conform specificatiilor postului si nu diplomelor detinute. Un post pentru care sunt necesare studii superioare nu poate fi ocupat de o persoana cu studii medii, exceptand pe acelea pentru care studiile superioare nu sunt imperative (in COR le regasim sub forma "studii superioare dar nu neaparat").
Pretentiile de a avea un salariu corespunzator cu pregatirea teoretica trebuie sa coincida si cu "pretentiile" postului. Salarizarea trebuie facuta tinand cont de valoarea muncii prestate (nu prea vad asta la institutiile statului).
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
ContSters42179, utilizator
Pentru personalul încadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare salariul minim brut pe care trebuie sa aiba este de 1200 lei , conform art.40 alin.1 lit.d din CCMN coroborat cu art.2 din HG nr.1051/2008
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:

ART.40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.

2. Asadar, conform art.40(3), nu este suficient sa ai studii superioare ca sa beneficiezi de un coeficient 2.0 la salariul minim. Trebuie si ca postul ocupta sa fie prevazut a fi ocupat de un salariat cu studii superioare. In caz contrar salariul va fi mai mic, corespunzator studiilor cerute de postul respectiv.
daca esti incadrata pe o functie care prevede studii superioare salariul brut minim este de 1200 lei; daca functia pe care esti incadrata este pentru studii medii salariul brut minim este de 600 lei ( pentru muncitori necalificati) iar in functie de calificarea pe care o cere postul respectiv se aplica coeficientii de ierarhizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu studii superioare ContSters87904 ContSters87904 care este in prezent salariul minim pe economie reglementat prin lege ptr cei cu studii superioare si unde este reglementat? multumesc (vezi toată discuția)
Salariu minim brut anachriss anachriss care este salariul minim brut care trebuie acordat unui absolvent de studii superioare?precizez ca angajatul va lucra in alt domeniu decat in cel pe care l-a ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pentru contabil ava_b ava_b Buna ziua, As dori sa stiu care este salariul minim cu care o persoana poate fi incadrata in cartea de munca cu functia de contabil. Multumesc! (vezi toată discuția)