avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie ilegala pe drum de servitute. Ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie ilegala pe drum de servitute. Ajutor!

Am achizitionat o casa construita, dintr-un sir de 7. Toate casele sunt identice. Pe partea stanga a lotului pe care au fost construite aceste case sunt loturile individuale, puse spre vanzare, iar pe latura dreapta, atat in cadastru cat si in actele de vanzare cumparare ale tuturor celor 7 noi proprietari, apare un drum de servitute cu latimea de 5 m. Vecinul de la casa nr. 7, si-a sapat insa piscina si si-a construit un WC in curte, fix in mijlocul drumului de servitute. Ieri am observat ca si-a turnat niste piloni, pregatindu-se se puna gard si sa blocheze accesul catre drumul care trece pe langa casa lui. Noi toti cei 6 venici l-am atentionat sa opreasca lucrarile pe drumul de servitute, ca fiind ilegale. Nu exista autorizatie de constructie nici pentru piscina, nici pentru WC, si nici pentru gard. Toti avem nevoie de acces la drum pentru a putea iesi de pe proprietate. Acest individ ne sfideaza si continua lucrarile. Ce cai legale trebuie sa urmam pentru a-l putea opri?
Cel mai recent răspuns: mogosanu1 , utilizator 15:11, 5 Ianuarie 2023
Sa faca un proces verbal, sa ii deschida dosar penal, sa-i dea o amenda etc.? Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu am nici un pic de respect fata de justitia romana ca institutie, si podul aerian va trebui sa-l construiesc SIGUR, DACA ajung la tribunal cu toata treaba asta. Si tot atunci se va pune si problema banilor multi... Eu sper ca tam-tam-ul (si credeti-ma ca tam-tam este o expresie blanda) il va descuraja si se va rezolva asa...
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
kira34, utilizator
1. Reclamatie la primar pentru edificarea lucrarilor de construire fara autorizatie de construire, solicitand: sa fie sanctionat contraventional, sa se dispuna oprirea lucrarilor de construire si desfiintarea lucrarilor deja executate. Teoretic, insa, primarul nu poate dispune direct desfiintarea lucrarilor de construire, ci trebuie ca, prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, sa dispuna obtinerea autorizatiei de construire intr-un anumit termen, si doar in caz contrar sa desfiinteze lucrarile de construire. Evident ca nu va obtine autorizatia de construire, deci, dupa implinirea termenului, va trebui sa desfiinteze lucrarile.

2. La Inspectoratul de Stat in Constructii nu are rost sa va duceti deocamdata, deoarece ISC are atributia de a verifica ce face primarul in legatura cu lucrarea fara autorizatie. Sesizati ISC doar daca primarul nu face nimic.

3. In penal (la politie, parchet) nu cred ca va tine deoarece nu cred ca se pune problema de tulburare de posesie (nici stramutare semne de hotar) deoarece si constructorul fara drept este, totusi, proprietar (chiar daca, banuiesc, in indiviziune cu ceilalti) asupra terenului pe care a construit chiar fara drept.

4. Daca nu rezolva nimic primarul, trebuie sa va adresati instantei judecatoresti (desi eu m-as adresa in paralel, insa dvs. ziceti ca nu aveti incredere in justitie...) solicitand obligarea la desfiintarea constructiei executate fara drept. De asemene,a printr-o actiune judiciara separata (pe calea ordonantei presedintiale) as solicita obligarea la oprirea lucrarilor pana la pronuntarea in ceea ce priveste desfiintarea.
Tot la instanta veti ajunge in situatia in care cel care a construit va obtine in instanta anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei intocmit de catre primar (se intampla destul de des... , de aceea ziceam ca m-as duce in instanta in paralel cu petitia la primar, astfel inca sa nu pierd timp degeaba).
Pana una alta trebui sistate lucrarile.
Pt asta ii trebuie hotarare judecatoreasca.

Daca sta asa...

Multumesc mult pentru raspunsul clar si foarte informativ. Imi este mult mai clar acum care trebuie sa fie demersul legal in situatia in care ne aflam.

Si multumesc tuturor celor care au raspuns intrebarilor mele. Sper sa se rezolve intr-un fel sau altul.
Puteti pe calea ordonantei presedintiale sa deschideti proces civil.
Ar fi indicat sa aveti si avocat.
Va trebui dovedit si ca se lucreaza acolo si ca se incalca drepturi.

Alte discuții în legătură

Intabulare casa bogsmc bogsmc Buna ziua, Am dobandit o casa printr-un act de adjudecare.Casa a fost construita fara autorizatie de constructie si din acest motiv nu mai pot face ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata Helena_L Helena_L Proprietarul a construit anexe(baie,bucatarie) la casa fara autorizatie de constructie iar acum doreste sa vanda casa. Ce trebuie sa faca? Am inteles ca a ... (vezi toată discuția)
Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)