avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Avem nevoie de un sfat in privinta unui divort mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Avem nevoie de un sfat in privinta unui divort mai complicat

Buna ziua,

Va scriu pentru a va expune o situatie destul de complicata, care a ajuns la limita.

Parintii mei sunt casatoriti din 1981, avand 2 fete, nascute in 1982 si 1983. Daca in primele zile totul a fost lapte si miere, lucrurile au luat o intorsatura violenta. Tatal meu a dat dovada de violenta verbala si fizica in nenumarate randuri. Pana prin 1995 aceasta era alimentata si de consumul de alcool frecvent. In 1995 s-a lasat de alcool, dar asta nu l-a impiedicat sa nu fie violent. Nu e nevoie sa va descriu ce se intampla, dar se descarca si pe mama, si pe noi. De rusine, mama nu l-a parasit. Insa noi am plecat la facultate, iar ea a plecat in Italia in 2005.

Au impreuna un apartament cu 3 camere, primit de mama mea prin 1984 de la fabrica de unde lucra. Apartamentul a fost platit tot de ea intrucat tatal meu nu a lucrat aproape deloc la viata lui. Pe cartea de munca are mai putin de 8 ani lucrati in toata aceasta perioada. Nimic din apartament nu ii apartine, toate bunurile fiind cumparate de mama mea. Insa el a obligat-o sa il treaca proprietar cand apartamentul a fost platit. Daca initial mama mea ii trimitea bani regulat pentru cheltuieli, etc, in momentul in care nu a mai vrut sa ii trimita bani au inceput amenintarile. El nu si-a platit cheltuielile, au fost datorii mari la telefon, etc, datorii pe care mama mea le-a tot platit pentru a nu fi probleme cu apartamentul. Recent am aflat ca are iarasi datorii, luase si un credit la banca (de nevoi personale), toate nefiind platite, suma fiind de minim 5000 lei.

Mama mea ar vrea sa divorteze pentru a pune capat tuturor problemelor. Intrebarea este daca el ae drept de proprietate in asemenea conditii. Apartamentul l-a distrus, arata sub orice critica, toate bransamentele au fost taiate, datoriile tot cresc. Mama mea nu vrea sa plateasca iar datoriile si sa o ia de la capat. Dar exista posibilitatea ca creditorii sa vanda apartamentul pentru a-si recupera datoriile? Apartamentul este pe numele ambilor parinti.

Va multumesc mult pentru orice sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:38, 14 Decembrie 2009
Buna ziua,

bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune - legea spune ca ambii soti sunt proprietari.
Totusi, daca in timpul procesului de partaj se dovedeste faptul ca tatal dvs. nu a avut nicio contributie la dobandirea bunurilor cumparate in timpul casatoriei ( inclusiv apartamentul) atunci instanta poate constata ca tatal dvs. nu are niciun drept asupra acestor bunuri.
Pentru a face asta, trebuie dovedite afirmatiile facute de dvs. - cu inscrisuri ( cartile de munca, dovezi ca banii au fost castigati de mama dvs. in Italia sau la locul de munca din Romania) martori etc.

Divortul acesta nu este complicat, in masura in care realitatea este cea descrisa de dvs.

Avocat Boncu
Va multumesc pentru raspuns.

Cartea de munca a tatalui meu poate dovedi ca nu a avut contributii aproape deloc, iar martori as putea fi eu, dar sunt un martor credibil daca sunt fiica lor? Si in acest caz, ce fel de divort va fi? Este absolut necesar ca mama mea sa fie prezenta?

Va multumesc inca o data.
Doamna, nu divortul va fi greu, poate pe la partaj ceva, in functie de dovezile concrete.
La divort nu puteti fi dv. martor, interzice legea. UN vecin, vrei prietena, mama mamei dv. etc. insa ar putea.

La partaj sigur ca va fi nevoie de cartea de munca, insa daca el spune ca nu o mai are, va trebui sa fie facuute adrese la diferite institutii ca sa obtineti informatiile financiare despre tatal dv.
De asemenea, va fi nevoie sa introduceti toate creditele pe care sa le dovediti ca personale ale tatalui, va fi nevoie sa stim din ce venituri traieste el acum etc.

Mai are mama dovezi ca i-a trimis bani?

Mama dv. nu trebuie sa fie in tara, insa va trebuii macar reprezentata in cazul ca ea va intriduce cererea si nu tatal. Procedura nu este una foarte simpla, va fi nevoie de procura speciala sau de o vizita a mamei in tara la depunerea cererii, dupa caz.
INtrebati mai multe amanunte un avocat, ca daca nu faceti oprocura corect va veti trezi ca veti cheltui o mica avere pe procuri, trimiteri si refaceri ale ei... nu mai spun ca pe cat va intarzia actiunea, pe atat va vor costa mai mult si datoriile facute de tata...
Tatal are unde sa se duca sa stea daca ar fi cazul? Ca si asta e tare important la atribuirea apartamentului.
Tatal meu este somer din ianuarie, deci nu mai are nici un venit. Momentan sta la bunica mea, mama lui, care are casa la tara. Cartea de munca este la el, dar s-ar putea sa fac rost de o copie. Dar sora lui ar putea fi considerata martor?

Creditele sunt facute de el, nici macar nu stiam ca luase credite. Dar sigur apare in baza de date cu datornicii pentru ca a primit numeroase somatii prin posta si cel putin la o firma exista riscul de a fi introdus cazul in instanta.

Insa acum, cand sta la tara, consuma alcool zilnic si face scandal la toti vecinii. Oricine ar putea sustine acest lucru, numai ca, fiind o societate traditionala, de genul celei romanesti de la sat, poate fi destul e greu sa vina cineva drept martor...

Mama ar putea veni in tara in cazul in care este absolut nevoie, dar ar prefera sa nu il vada, din considerente lesne de inteles. Nu a mai venit in tara de 2 ani intrucat ii este frica. A amenintat-o mereu la telefon ca o omoara...
Buna ziua din nou,

As mai avea o intrebare: Dar eu si sora mea nu avem nici un drept la apartament? Daca e apartamentul lor si noi nu avem nici o proprietate?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu - divort Mihaela Alexandra Mihaela Alexandra Buna ziua! Mama mea doreste sa divorteze de tatal alcoolic, dar nu are posibilitatea financiara pentru a-si lua un avocat. In acest caz, in care tatal nu aduce ... (vezi toată discuția)
Legislatie de divort valentina.tomita valentina.tomita Buna ziua, Mama mea este casatorita de 34 de ani cu tatal meu, care de ani de zile cand se imbata face amenintati si certuri de ne stiu toti vecinii (fara ... (vezi toată discuția)
Divort dificil ? un tata alcoolic, o mama bolnava si un apartament de impartit AlexSf AlexSf Cum sa procedam in urmatoarea situatie ? Eu am 22 de ani, sunt student dar si muncesc, mama este bolnava si are nevoie de liniste, deci trebuie sa ramana cu ... (vezi toată discuția)