avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... avocat din oficiu - divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

avocat din oficiu - divort

Buna ziua! Mama mea doreste sa divorteze de tatal alcoolic, dar nu are posibilitatea financiara pentru a-si lua un avocat. In acest caz, in care tatal nu aduce venit in casa, este dependent de alcool si violent (ca martori in acest sens avem toate rudele si vecinii), iar venitul mamei este foarte mic, putem beneficia de un avocat din oficiu? Daca da, cum se procedeaza, iar in caz contrar ce se poate face? De asemenea as dori sa stiu cum s-ar imparti bunurile si apartamentul in cazul divortului, daca eu si sora mea (majore, dar urmand inca facultatea) ramanem cu mama. Va multumesc!
Avocatul din oficiu nu este prezent decat in cauzele penale.
In cauzele civile poate fi solicitata acordarea de asistenta juridica gratuita. Nu sunt sigur.. cred ca e vorba de ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 51 din 21 aprilie 2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
In privinta taxelor de timbru puteti face cerere de scutire, esalonare, sau esalonare a acestor taxe insotindu-le de acte doveditoare urmand ca instanta sa dispuna in acest sens.
Regula generala este ca bunurile dobandite in timpul casatoriei vor fi impartite potrivit gradului de contributie al sotilor la dobandirea bunurilor. Legea prezuma ca e vorba de o cota de jumatate care poate fi insa schimbata in tot/parte in masura in care se pot produce dovezi in acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
adresati-va baroului din orasul dvs. si va trebui sa faca mama dvs o cerere insotzita de un act doveditor al venitului.
se pot da avocati din oficiu si in litigii civile...asa e la bucuresti.
buna ziua,
un avocat la divort poate obtine mama dvs daca face o cerere in baza og 51/2008 privind ajutorul public judiciar si dovedeste ca are un venit mai mic de 800 lei pe membru de familie sau cam asa ceva sper sa nu ma insel si ca nu a mai beneficiat de ajutoru public judiciar in ultimele 12 luni ,dar nu cred ca are mare nevoie de avocat la divort dupa cum ati relatat mai sus situatia de fat ,nu sunt minori in familie si spuneati ca aveti si martori care atesta faptul ca este alcoolic si violent deci, mai bine folosit pentru partaj avocatul acordat pe criteriul ajutorului public judiciar .
bafta .
Nu poate beneficia de avocat din oficiu, nefiind o cauza penala, dar exista serviciul de asistenta juridica gratuita. Adresati va la Baroul din orasul unde locuiti, solicitati o astfel de asistenta , bineinteles facand dovada veniturilor mamei. Cat priveste partajul, dvs si sora dvs. fiind majore , iar bunul fiind comun( adica dobandit in timpul casatoriei) se va imparti in mod egal. Mult succes.
Mama mea doreste sa divorteze de tatal alcoolic, dar nu are posibilitatea financiara pentru a-si lua un avocat. In acest caz, in care tatal nu aduce venit in casa, este dependent de alcool si violent (ca martori in acest sens avem toate rudele si vecinii), iar venitul mamei este foarte mic, putem beneficia de un avocat din oficiu?

In asemenea cauze , prezenta avocatului nu e una obligatorie . Insa , facand dovada unor venituri mici , instanta de judecata poate incuviinta asistenta juridica gratuita.

Din cele mentionate , existand o dependenta de alcool care poate conduce si catre acte de violenta , iar in cazul dumneavoastra acestea au fost savarsite , ma gandesc ca puteti invoca acea culpa exclusiva a sotului , care a avut un comportament defectuos ,degradand raporturile de familie .
Odata invocata aceasta culpa , el va fi cel care va cadea in pretentii , va pierde procesul, iar dumneavoastra , in insasi cererea de chemare in judecata ati putea mentiona ca aceste cheltuieli de judecata sa ramana in sarcina sotului parat .Sunt suficiente depozitiile a doi martori , care sa ateste actele de violenta , sau , eventual , un certificat medico-legal.

Imi pare o varianta mai avantajoasa ,intrucat va puteti alege dumneavoastra avocatul care sa va reprezinte , dupa propriile criterii ....iar...finalmente , cheltuielile sa fie suportate de cel ...care a si gresit ...(bineinteles facand dovada acestora.)

Sa aveti si aceasta posibilitate in vedere.

De asemenea as dori sa stiu cum s-ar imparti bunurile si apartamentul in cazul divortului, daca eu si sora mea (majore, dar urmand inca facultatea) ramanem cu mama. Va multumesc!

In acest caz , partajul judiciar imi pare mult mai sigur pentru dumneavoastra, intrucat , incredere , in cazul de fata , pare ca nu exista...

Succes.

Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort carmenilie76 carmenilie76 va rog din suflet sa-mi spuneti cum pot avea un avocat din oficiu pt divort! sotul meu a intentat divortul iar eu sunt in imposibilitatea de a avea unul din ... (vezi toată discuția)
Sfaturi juridice ptr divort roxy_23 roxy_23 as vrea sa divortez dar nu am posibilitatea financiara sa imi platesc un avocat motivul divortului este neintelegerea si violenta as vrea sa stiu dak as primi ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj MAnnee MAnnee Buna-ziua, Am nevoie de sfatul dvs in urmatoarea situatie: eu si sotul meu nu ne mai intelegem de ceva timp, ca motive principale ar f: violenta - a incetat ... (vezi toată discuția)