avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legislatie de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legislatie de divort

Buna ziua,

Mama mea este casatorita de 34 de ani cu tatal meu, care de ani de zile cand se imbata face amenintati si certuri de ne stiu toti vecinii (fara violenta fizica, doar verbala). Acum 15 ani ne-a lasat pe mine mama si sora mea singure si s-a mutat la mama lui, in acelasi oras la casa.
Apartamentul in care sora si mamam mea locuiesc, cel din care practic tata a plecat de buna voie cand nici eu nici sora mea nu era majore este cumparat cu bani comuni pe numele tatalui.
Betiile s-au insesit odata cu varsta, iar scandalurile au inceput sa fie din ce in ce mai dese. Vine aproape seara de seara peste mama si sora mea si le face scandaluri monstruoase, in conditiile in care mama e cardiaca iar sora are o fetita de cateva luni.
Exista vreo lege care o poate proteja pe mama, in cazul unui divort, sa nu imparta acest apartament la partaj? (tata nu a facut nici o investitie in apartament si nu a platiti niciodata taxele aferente lui, in schimb mama participa activ la plata ratelor masinii lui). Ma intereseaza ca in cazul divortului, mama si sora mea sa nu piarda locuinta, pe care din pacate nu si-o pot permite din alte surse. Tata, asa cum am scris mai sus, locuieste in casa parintilor lui (mai traieste mama lui si practic este mostenitor direct acolo).
Astept o solutie din partea dvs, pentru ca sincer, daca nu reusim sa remediem aceste socuri aproape zilnice ale acestui tata denaturat, imi este foarte frica sa nu existe alte consecinte, mai grave, atat asupra mamei cat si a dezvoltarii emotionale a fetitei sorei mele. Eu una locuiesc in alt oras, si nu sunt bantuita. Dar imi doresc foarte mult sa divorteze mama si din banii pe acel apartament sa reuseasca sa isi ia un altul in oras cu mine, ca sa scape de scandalurile provocate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters67773 , utilizator 14:17, 29 Noiembrie 2009
Mai intai, mama va trebui sa se decida daca poate face fata unui divort si, fie in acelasi timp cu divortul, fie pe cale separata, sa deschida si actiunea de partaj al bunurilor comune.
La acst aspect, intr-adevar, legea prezuma egalitatea cotei in obtinerea bunurilor din timpul casatoriei, insa, mai apoi, potrivit probelor administrate, se poate dovedi ca unul din soti are o cota mai mare decat celalalt sau chiar o contributie totala, de 100%, in obtinerea si administrarea unui anume bun.
Din ceea ce spuneti, ar fi posibil ca mama sa obtina o cota mare, care sa ii permita sa pastreze apartamentul numai pe numele ei, sa il vanda ulterior si sa isi vada de viata ei, fara scandaluri si circ. Contactati un avocat din raza dvs. teritoriala si mult succes!:)
Cu divort sau fara divort,situatia ramane aceasi.La partaj mama dv. va fi obligata sa plateasca pentru tatal dv. diferenta de cota.Eu sunt de parere sa deschida actiune pentru vatamare sau sa cheme politia de cate ori vine beat si tulbura linistea .Eu cred ca tatal dv. este mai degraba bolnav si trebuie ajutat!Daca nu este bolnav atunci amenzile il vor trezi la realitate!
Mult succes!
Imi pare rau ca intr-o tara care se vrea a fi civilizata intalnesc din ce in ce mai multe familii in cadrul carora violenta, atat verbala ca si fizica , domneste:((

Dumneavoastra , in mesajul de mai sus, ne-ati adresat urmatoarea intrebare: Exista vreo lege care o poate proteja pe mama, in cazul unui divort, sa nu imparta acest apartament la partaj?
Din pacate lege care sa o protejeze astfel incat sa-i revina tot apartamentul mamei dvs nu exista. Conform art. 30 din Codul Familiei : "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri co
-mune ale sotilor".
Art. 31 din Codul Familiei stabileste bunurile ce sunt proprii fiecarui sot, bunuri care deci nu intra in masa bunurilor comune.Aceasta forma de proprietate, poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin aceea ca bunurile apartin coproprietarilor dar acestia nu au stabilita cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deoarece tatal dvs, a parasit domicilul conjugal in urma cu 15 ani, dupa cum ne-ati relatat dvs ,mama dumneavoastra poate solicita desfacerea casatoriei din cupla exclusiva a paratului (tatal dvs, implicit sotul dansei) pe motivul parasirii domiciliului conjugal si a separarii propriu zise. Este adevarat ca actiunea de desfacere a casatoriei din vina exclusiva a unuia din soti se admite mai greu de catre Instante, insa, cu o argumentatie temeinica se poate obtine. Astfel , apartamentul intra la bunuri comune, iar in Instanta, dupa desfacerea casatoriei (NU UITATI , trebuie solicitata neaparat doar din culpa exclusiva a tatalui dvs ) va avea loc partajul.Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face: pe cale conventionala sau pe cale judiciara. Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.
MARE ATENTIE: Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune, de aceasta este recomandat sa se faca odata imediat dupa desfacerea casatoriei,cererea de partaj avand caracter accesoriu cererii de desfacere a casatoriei.
Cu alte cuvinte,partajarea bunurilor in cote egale sotilor este inevitabila in cazul in care , dupa desfacerea casatoriei, unul dintre soti isi solicita drepturile asupra bunurilor comune.Pot exista insa, in calea partajului, doua smecherii: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala. Daca tatal dvs ar renunta la cota sa parte, si i-ar face mamei dvs act de vanzare cumparare asupra apartamentului (atentie , vanzarea cumpararea trebuie facuta dupa pronuntarea hotararii definitive si irevocabile de divort deoarece, altfel, vanzarea intre soti este nula) , atunci problema ar fi rezolvata fara bataie de cap, insa, la cat de "bine" spuneati dvs ca se inteleg ma indoiesc ca ar accepta asa ceva.
Faptul ca tatal dvs a parasit domiciliul conjugal din proprie initiativa o poate ajuta pe mama dvs sa obtina puncte in plus in cadrul partajului, se subintelege ca parasind domiciliul conjugal nu si-a respectat datoria de parinte din punct de vedere al intretinerii materiale a dvs si a surorii dvs, precum nici datoria de a contribuii la buna intretinere a locuintei. Daca judecatorul care se ocupa de caz are suflet, iar avocatul/ avocata mamei dvs isi face bine treaba si vine cu o pledoarie puternica exista mari sanse ca partea majoritara a apartamentului sa revina mamei, daca nu chiar in totalitate. Este foarte important ca mama dvs sa detina acte cu ajutorul carora sa demonstreze in instanta ca dansa a fost singura care a sustinut din pdv financiar atat casa cat si copii, minori la acea vreme, in perioada in care tatal dvs a parasit domiciliul conjugal.

Pana la inaintarea actiunii de divort ,va recomand ca, in cazul in care vine si o mai deranjeaza cu scandal si injurii pe mama dvs, sa o sfatuiti-o sa sune la 112, sa solicite sprijinul politistului de proximitate arondat zonei in care locuieste, si sa faca chiar o plangere impotriva tatalui dvs la Sectia de Politie de care apartine. Astfel tatalui dvs i se va diminua bugetul prin administrarea catorva amenzi. Si cum romanului daca vrei sa-i faci un dus rece e suficient sa-l atingi la buzunar ... s-ar putea sa dea rezultate si sa renunte la obiceiul de a o deranja.
Va sfatuiesc sa luati cat mai repede atitudine, starea de sanatate a mamei dvs este inestimabila.
Succes!
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
ContSters67773, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire de domiciliu? iulian_iul iulian_iul buna ziua.as dori si eu o mana de ajutor.parintii mei nu se inteleg de mai mult timp,dar nici nu se indura niciunul sa inceapa o actiune de divort.locuiesc ... (vezi toată discuția)
Tata o insela pe mama si o ameninta deea_ry deea_ry Buna ziua, Am o situatie in familie destul de dificila. Tata o inseala pe mama de aproape un an de zile, insa ea a aflat abia din vara. Problema este ca in ... (vezi toată discuția)
Divort avatar1979 avatar1979 sotia a intentat actiune de divort, motivul multe discutii contradictorii, dar realitatea esta ca in viata ei a intrat un alt barbat desi ea nu recunoaste, eu ... (vezi toată discuția)