avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Exista obligatia de restituire a avansului in acest ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Exista obligatia de restituire a avansului in acest caz?

Buna ziua, imi cer scuze probabil s-a mai discutat acest subiect dar cred ca mai mult din punctul de vedere al beneficiarilor. In cazul de fata, eu sunt administratorul unei societati care presteaza servicii foto-video si anul trecut am incheiat un contract pentru serviciile prestate de societatea noastra pentru o nunta care ar fi trebuit sa aiba loc in luna septembrie anul curent. Clientii mei invoca starea de forta majora si vor restituirea avansului, notificandu-ne in acest sens. Sunt indreptatiti sa invoce deja o stare de forta majora pentru luna septembrie? Precizez ca noi dorim sa prestam in continuare acele servicii pentru care am incheiat contractul chiar daca ele ar fi amanate si pentru anul viitor sau la o alta data. In alta ordine de idei, angajatii nostri sunt in somaj tehnic, firma este pe zero fara incasari , avem certificat care atesta ca firma noastra a fost afectata de aceasta situatie, dorim sa prestam servicii atat la data respectiva cat si la o alta data, daca este cazul fara modificari de preturi si cu toate astea clientii respectivi doresc avansul inapoi. Contractul spune ca in cazul in care beneficiarul renunta la contract, trebuie sa achite cu titlu de daune prestatorului jumatate din valoarea contractului (exceptand cazurile de forta majora) Sunt indreptatiti sa ceara avansul inapoi tinand cont ca ei renunta practic la obligatiile contractuale? Multumesc in avans pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 22:31, 4 Mai 2020
Contractul se aplica, drepturile si obligatiile prevazute de contract trebuie respectate, iar, in cazul in care beneficiarul persoana fizica doreste sa isi exercite dreptul de a inceta contractul (denunta unilateral), acesta va putea exercita acest drept in conditiile stabilite in contract.

Potrivit Codului Civil, contractul valabil incheiat este legea partilor.

Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.

Clauza de forta majora si clauzele privind modalitatile si conditiile de denuntare (incetare) unilaterala a contractului se aplica.

Atunci când o clauză contractuala de forță majoră este prevăzută în sens mai general – fără să includă epidemiile sau pandemiile, atunci răspândirea epidemiei sau pandemiei nu poate fi considerată ca un eveniment de forță majoră.

O clauză de forță majoră insuficient definită, care se referă numai la evenimente naturale, intemperii, catastrofe etc. sau doar menționează forță majoră fara sa o defineasca si fara sa exonereze expres de raspundere partea afectata, ar putea fi considerată ca insuficientă pentru a putea exonera de răspundere.

De asemenea, faptul că o clauză de forță majoră acoperă explicit și situația apariției unor epidemii sau pandemii, cum este și cazul coronavirusului nu este suficient de unul singur.

Persoana care invoca imposibilitatea de executare din cauza de forta majora trebuie să demonstreze că nu poate îndeplini contractul din cauza circumstanțelor dincolo de controlul său. De asemenea, trebuie să demonstreze că nu au putut fi făcute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecințele acestuia. In caz contrar, dreptul de a inceta contractul (denunta unilateral), va putea fi exercitat in conditiile si cu suportarea daunelor stabilite in contract.

Important, jurisprudenta instantelor de judecata a adoptat o interpretare restrictiva in calificarea cauzelor de forta majora.
De exemplu, s-a stabilit ca nu reprezinta cauze de forta majora: grevele, atunci cand erau previzibile, neprimirea la timp a fondurilor bugetare repartizate de primarie, blocajul financiar (nefiind o imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care pune debitorul in imposibilitate absoluta de a-si indeplini obligatiile asumate), lipsa disponibilitatilor financiare, conditiile atmosferice constand in temperaturi scazute sau seceta prelungita (intrucat puteau fi prevazute), pieirea bunului obiect al unui contract de leasing (intrucat obligatia debitorului era de a plati o suma de bani, iar sumele de bani, ca bunuri de gen, nu pier prin caz fortuit sau de forta majora).

Pentru o opinie intemeiata, este necesara verificarea contractului si a cazului.

Va rog sa apelati pentru lamuriri si sprijin
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Decesul rudei de gradul i poate fi incadrat la "forta majora"? herdelea herdelea Buna ziua, As dori sa stiu daca decesul unei rude de gradul I poate fi invocat drept \"forta majora\". Mai exact, am incheiat un contract de prestari ... (vezi toată discuția)