Potrivit Codului Civil, contractul valabil incheiat este legea partilor.
Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.
Clauza de forta majora si clauzele privind modalitatile si conditiile de denuntare (incetare) unilaterala a contractului se aplica.
Potrivit art. 1351 alin. (1) Cod civil, „Daca legea nu prevede altfel sau parţile nu convin contrariul, raspunderea este înlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forţa majora sau de caz fortuit.”
Foarte important, conform legii, un eveniment exterior nu poate justifica o imposibilitate fortuita de executare daca priveste bunuri de gen, precum obligatia de a plati o suma de bani.
Atunci când o clauză de forță majoră este prevăzută în sens mai general – fără să includă epidemiile sau pandemiile, atunci răspândirea epidemiei sau pandemiei nu poate fi considerată ca un eveniment de forță majoră.
O clauză de forță majoră insuficient definită, care se referă numai la evenimente naturale, intemperii, catastrofe etc. sau doar menționează forță majoră fara sa o defineasca si fara sa exonereze expres de raspundere partea afectata, ar putea fi considerată ca insuficientă pentru a putea exonera de răspundere.
De asemenea, faptul că o clauză de forță majoră acoperă explicit și situația apariției unor epidemii sau pandemii, cum este și cazul Coronavirusului nu este suficient de unul singur.
Persoana care invoca imposibilitatea de executare din cauza de forta majora trebuie să demonstreze că nu poate îndeplini contractul din cauza circumstanțelor dincolo de controlul său.
De asemenea, trebuie să demonstreze că nu au putut fi făcute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecințele acestuia.
In cazul in care:
-clauza de forta majora este generala si nu defineste cazul dv. drept caz de forta majora;
-contractul nu stabileste expres exonerarea dv. de raspundere pentru cazul pe care il invocati;
-contractul nu prevede expres dreptul dv. de a denunta unilateral contractul fara suportarea de daune, penalitati, pierderea avansului etc. pentru cazul pe care il invocati -
Contractul se aplica, drepturile si obligatiile prevazute de contract trebuie respectate, iar in in cazul in care doriti sa va exercitati dreptul de a inceta contractul (denunta unilateral), va veti putea exercita acest drept in conditiile stabilite in contract.
Important, jurisprudenta instantelor de judecata a adoptat o interpretare restrictiva in calificarea cauzelor de forta majora. De exemplu, s-a stabilit ca nu reprezinta cauze de forta majora: grevele, atunci cand erau previzibile, neprimirea la timp a fondurilor bugetare repartizate de primarie, blocajul financiar (nefiind o imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care pune debitorul in imposibilitate absoluta de a-si indeplini obligatiile asumate), lipsa disponibilitatilor financiare, conditiile atmosferice constand in temperaturi scazute sau seceta prelungita (intrucat puteau fi prevazute), pieirea bunului obiect al unui contract de leasing (intrucat obligatia debitorului era de a plati o suma de bani, iar sumele de bani, ca bunuri de gen, nu pier prin caz fortuit sau de forta majora).
Va recomand sa apelati la ajutor de specialitate pentru analiza contractului si a cazului.