Detin un PFA inregistrat in Romania, de unde si lucrez, si obtin venituri din activitati independente realizate pentru un client din interiorul Uniunii Europene. Am cateva neclaritati legate de declaratia unica:
1. Sunt nevoit sa declar veniturile ca fiind realizate din Romania (Sectiunea I.1) sau din strainatate(Sectiunea I.2)?
2. Anul trecut am estimat venituri 0, anul acesta am avut venituri pe PFA. Sunt obligat sa depun o declaratie rectificativa in situatia mea? Daca da, trebuie depusa ca un document separat (bifand casuta si dedicand intreaga declaratie rectificarii) sau ca parte a Declaratiei Unice in care declar veniturile?
Este vreo problema daca depun Declaratia Unica si platesc impozitul aferent fara sa rectific suma intai?
Depinde ce tip de venituri realizati.In toate cazurile sunt venituri din strainatate.Puteti depune rectificativa pe 2019 trecand corect venituri estimate pe 2019,cheltuieli, impozit si contributii sociale datorate, daca e cazul.Rectificati doar acest capitol ptr 2019,doar aici completati bifand x.
Este vorba de venituri din activitati independente. Clientul este situat intr-un alt stat al UE, eu lucrez din Romania pentru un proiect al dansului, iar plata se face in USD intr-un cont deschis la o banca romaneasca.
De asta sunt putin confuz daca trebuie sa trec veniturile ca fiind "din Romania" sau "din strainatate". Nu gasesc nicaieri termenii definiti exact,
In cazul in care veniturile sunt din strainatate, iar eu nu lucrez cu clienti din Romania, mai e necesar sa depun declaratia rectificativa, tinand cont ca are de-a face doar cu veniturile din Romania?
Potrivit art. 7 pct. 13 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dreptul de autor si drepturile conexe - constituie obiect al acestora operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in obiectul drepturilor de autor si al drepturilor conexe sunt incluse operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 7 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe sunt prezentate urmatoarele exemple:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
Doar in functie de contractul incheiat ,se poate aprecia ca veniturile persoanei sunt venituri din proprietate intelectuala (drepturi de autor).
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.
Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.
Speta ANAF :
O persoana care obtine venituri peste plafonul minim dintr-un contract de drepturi de autor incheiat cu o societate din strainatate trebuie sa depuna declaratia unica pana la 15 iulie sau se vor declara veniturile la inceputul anului 2019? Societatea fiind din strainatate nu poate plati contributiile sau impozitele?
Raspuns ANAF :
In situatia prezentata de dvs., daca estimati ca veti realiza venituri peste plafonul de 22800 lei, veti completa Declaratia unica la Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018- Sectiunea 2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2018, cu termen de depunere/16.07.2018. In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in anul 2018, veti completa sectiunea formularului privind veniturile din strainatate, cu termen de depunere 15 martie 2019.
De asemenea, daca vi se retine impozit in strainatate, conform contract, il deduceti din impozitul datorat in Romania.