avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul la Incinerare
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul la Incinerare

Buna seara,

Am o intrebare care probabil va deranja multe persoane.
Va rog sa nu imi reprosati nimic; mai mult de atat, daca nu aveti raspunsuri, va rog sa nu puneti intrebari ofensive sau deranjante. Motivele dorintelor exprimate mai jos sunt personale si nimeni nu are dreptul sa le judece (comportament neprofesional, necivilizat si pur si simplu urat)

Ma asteapta o viata destul de aventuroasa, si ar fi absurd sa cred ca nu voi intampina probleme. Din acest motiv, am inceput sa ma gandesc la ce se va intampla cu mine, in cazul in care voi muri.

In acte, sunt ortodox, deci calea normala va fi inmormantarea cu slujba religioasa. Vreau sa evit acest lucru cu orice pret.

Calea preferata nu este posibila din motive legale (sa fiu ingropat in natura. Poate chiar si lasat acolo unde am murit (se practica acest lucru in cazul celor care escaladeaza Mt. Everest, dar acest caz este o exceptie))

Urmatoarea optiune este incinerarea.
Citind "Norme privind crematoriile umane și incinerarea", observ ca este posibil ca vointa in scris sa fie depusa de "persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare;" Din pacate, nu sunt sigur ca inteleg ce inseamna o astfel de persoana.
Cine este aceasta persoana si cum pot semna acest contract? Este necesara prezenta mea fizica?

Odata ce incinerarea este finalizata, mai raman cu o problema. Asa cum am spus mai sus, sunt impotriva slujbelor religioase pentru propria-mi persoana.
Din cate am inteles, BOR nu va sustine slujbe religioase pentru persoanele incinerate. Exista o modalitate prin care se poate garanta acest lucru? Sunt constient de posibilitatea de a renunta la ortodoxie. Exista pe lista de interese, dar nu are prioritate, deoarece nu sunt deranjat de un titlu dintr-un document care nu reprezinta o importanta profesionala, iar produra de renuntare implica anumiti pasi care nu ma satisfac.

Un alt detaliu, nu doresc ca familia sa fie implicata in vreunul dintre acesti pasi. Este posibila garantarea acestui lucru?

Multumesc si o seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:11, 6 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incheia act notarial in favoarea unui tert ruda,apartinator,prieten care la momentul cand situatia o va impune sa desfasoare actele si actiunile materializarii interesului dv
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 80

Respectarea voinţei persoanei decedate

(1) Orice persoană poate determina felul propriilor funeralii şi poate dispune cu privire la corpul său după moarte. În cazul celor lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau al celor cu capacitate de exerciţiu restrânsă este necesar şi consimţământul scris al părinţilor sau, după caz, al tutorelui.

(2) În lipsa unei opţiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectată, în ordine, voinţa soţului, părinţilor, descendenţilor, rudelor în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispoziţia primarului comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială a avut loc decesul. În toate cazurile se va ţine seama de apartenenţa confesională a persoanei decedate.


Detalii: [ link extern ]

Puteti sa faceti un testament in care scrieti ce doriti si puteti numi un executor testamentar sau si/ incheia un contract cu acel crematoriu.
din pacate, nu o sa stiti cum o sa se intample in fapt.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incinerare, testament, loc de veci. User1234598 User1234598 Bună tuturor. Vin cu o chestiune care poate părea ciudată pentru unii. Şi anume.. doresc să realizez un testament care să inculdă următoarele dorinte ... (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)
Deshumarea, mutarea osemintelor Alkaro Alkaro Salutare, cum se poate proceda in urmatoarea situatie: Sotia a fost inmormantata in locul de veci al parintilor ei, parinti care sunt in viata. Pentru ca ... (vezi toată discuția)