avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere?

Buna ziua comunitate, in anul 2015 am dat ginerelui meu, in mana, 40.000 de lei, bani scosi de mine in prealabil din cont, pentru a achita o lucrare antamata de mine, negociata si discutata de mine cu patronul firmei care a executate lucrarea. Lucrarea fiind inlocuire acoperis vila in Bucuresti.

Am constatat ieri, deci in 2020, in urma depunerii unor acte in cadrul unui proces ce a intervenit intre mine si fiica mea, ca de fapt acesta, ginerele meu, a facut factura in 2015 pe acea suma pe numele lui, iar acum sustine ca el a facut plata de fapt, adica ca el a dat banii respectivi, desi nu este adevarat. In realitate, eu i-am inmanat acea suma si am rugat sa faca el plata, nefiind in bucuresti, in baza unei increderi ce la momentul respectiv exista intre noi.

In tot acest timp nu am stiut de acest fapt, acesta nu mi-a predat nicioadata factura respectiva si niciodata nu mi-am inchipuit ca ar fi facut-o pe numele lui. Acum isi asuma plata respectiva ca si cum ar fi facut-o el, ceea ce imi prejudiciaza interesele, intrucat ne judecam pe despagubiri in urma unei succesiuni pe acel imobil si acesta arata astfel, ca facand el investitia respectiva, a conservat valoarea imobilului si deci este indreptatit la mai multi bani. Desi plata a fost suportata de mine. Constituie fapta abuz de incredere si cum ma pot apara in fata acestei situatii?
Cel mai recent răspuns: Gheorghita Simion , Mediator 22:04, 19 Mai 2020
Textul de la abuzul de incredere este "Însușirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredințat în baza unui titlu și cu un anumit scop ..."
Cu alte cuvinte, trebuie sa faceti dovada acelui titlu. Bun. Problema este ca va trebui sa aveti probe in ceea ce sustineti (nu va bazati pe ce spune legea procedurala ca, organul este obligat sa stranga si administreze probe atat in favoarea cat si in defavoarea inculpatului). Daca nu faceti dovada, va ramane ca in tren, adica probabil clasare. Oricum, pentru linistea dvs depuneti o plangere si apoi mai vedeti, desi mai este si chestiunea ca "acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate", iar "plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei", deci e discutabila chestiunea, cu sanse reduse pentru dvs dpmdv (asta asa ca o opinie, dar ...mai stii?!)
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
trandafir2, moderator
Eu am aflat ca si-a facut facturile pe numele lui, abia acum o saptamana, intrucat atunci le-a depus la dosar (avem un proces intre timp si le foloseste in favoarea lui, pentru a dovedi investitii facuta asupra imobilui, investitii pe care nu le-a facut el, ci eu). Nu mi le-a inmanat niciodata dupa ce a facut plata, deci nu am avut de unde sa stiu ca de fapt le-a intocmit pe numele lui. Faptul ca se foloseste acum de ele, arata ca din 2015 de fapt, a premeditat aceasta forma de lichelism, pentru a-i servi candva. Acel candva, este acum. Va multumesc.

trandafir2 a scris:

Textul de la abuzul de incredere este "Însușirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredințat în baza unui titlu și cu un anumit scop ..."
Cu alte cuvinte, trebuie sa faceti dovada acelui titlu. Bun. Problema este ca va trebui sa aveti probe in ceea ce sustineti (nu va bazati pe ce spune legea procedurala ca, organul este obligat sa stranga si administreze probe atat in favoarea cat si in defavoarea inculpatului). Daca nu faceti dovada, va ramane ca in tren, adica probabil clasare. Oricum, pentru linistea dvs depuneti o plangere si apoi mai vedeti, desi mai este si chestiunea ca "acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate", iar "plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei", deci e discutabila chestiunea, cu sanse reduse pentru dvs dpmdv (asta asa ca o opinie, dar ...mai stii?!)

ICarmin a scris:

Buna ziua comunitate, in anul 2015 am dat ginerelui meu, in mana, 40.000 de lei, bani scosi de mine in prealabil din cont, pentru a achita o lucrare antamata de mine, negociata si discutata de mine cu patronul firmei care a executate lucrarea. Lucrarea fiind inlocuire acoperis vila in Bucuresti.

Am constatat ieri, deci in 2020, in urma depunerii unor acte in cadrul unui proces ce a intervenit intre mine si fiica mea, ca de fapt acesta, ginerele meu, a facut factura in 2015 pe acea suma pe numele lui, iar acum sustine ca el a facut plata de fapt, adica ca el a dat banii respectivi, desi nu este adevarat. In realitate, eu i-am inmanat acea suma si am rugat sa faca el plata, nefiind in bucuresti, in baza unei increderi ce la momentul respectiv exista intre noi.

In tot acest timp nu am stiut de acest fapt, acesta nu mi-a predat nicioadata factura respectiva si niciodata nu mi-am inchipuit ca ar fi facut-o pe numele lui. Acum isi asuma plata respectiva ca si cum ar fi facut-o el, ceea ce imi prejudiciaza interesele, intrucat ne judecam pe despagubiri in urma unei succesiuni pe acel imobil si acesta arata astfel, ca facand el investitia respectiva, a conservat valoarea imobilului si deci este indreptatit la mai multi bani. Desi plata a fost suportata de mine. Constituie fapta abuz de incredere si cum ma pot apara in fata acestei situatii?

Poti sa l suni si sa discuți cu el la telefon. Inregistrezi apelul telefonic cu o aplicatie apoi duci înregistrarea la poliție. Nu ai cum să dovedești altfel daca n ai martori
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt convinsă că ar trebui să încercați stingerea conflictul, deoarece sunteți tată, Un mediator poate facilita o înțelegere și apoi o negociere asupra tuturor aspectelor și într-un final, poate, veți câștiga mai mult (copiii). Dacă ginerele nu avea un salariu în acea perioadă, dacă există dovada înmânări sumei sau sumelor înaintate, martori: persoanele cu care ați contractat lucrarea, vecini, filmulețe, dacă există dovezi care indică faptul că dvs. nu erați în țară, iar fiica și ginerele da, etc. pot constitui probe ce pot să vă ajute. Fără probe beton vor fi slabe șanse. Și, totuși încercați o mediere, informarea este gratuită și, poate, atunci veți știi ce să faceți. Am să vă spun o poveste - am avut o colegă ce și-a urât fiica și chiar îi dorea răul. Am reușit imaginar să o fac să se pună în locul ei și ceva, ceva a început să-i moaie inima. Ura și încrâncenarea nu a trecut atunci imediat, dar timpul și o „privire” mai îngăduitoare asupra faptelor ce le îndepărtase a reușit să șteargă distanta creată. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere? ICarmin ICarmin Buna ziua comunitate, in anul 2015 am dat ginerelui meu, in mana, 40.000 de lei, bani scosi de mine in prealabil din cont, pentru a achita o lucrare antamata ... (vezi toată discuția)
Neplată abonament cu 3 telefoane. care ar putea fi consecințele? wonderkid wonderkid Buna ziua,mi am facut un abonament la Digi in urma caruia am primit 3 telefoane . Care ar fii consecintele neplatii abonamentului? (vezi toată discuția)
Poate primi presedintele de bloc notificari de la un birou de executor judecatoresc fara sa existe vreun proces pe rol? costin12 costin12 Suntem Administratia unui bloc care avem o problema.. Ocupantii unui apartament -respectiv fiica si ginerele proprietarului-refuza de cateva luni sa ... (vezi toată discuția)