avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Amenda in stare de urgenta
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Amenda in stare de urgenta

In conditiile in care CCR a declarat ca fiind neconstitutionale amenzile primite in perioada starii de urgenta, intrebarea mea este daca amenzile primite inainte de decizia Curtii se vor putea anula in instanta sau decizia CCR se aplica doar pentru viitor.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
brandon99, utilizator
Cel mai recent răspuns: consuello , utilizator 15:10, 31 Mai 2020
"Or, Curtea constată că dispozițiile art.28 alin.(1) prin sintagma ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie” califică drept contravenție încălcarea obligaţiei generale de a respecta și de a aplica toate măsurile stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, în actele normative conexe, precum şi în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite, fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională. În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

Mai mult, prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 stabilesc în mod nediferențiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeași sancțiune contravențională principală. În ceea ce privește sancţiunile contravenţionale complementare, deși legea prevede ca acestea se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, atâta vreme cât fapta nu este circumscrisă, evident că nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili în mod just sancțiunea complementară aplicabilă.

În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei,a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituție” , se arată în comunicatul Curții."

Da, pina la urma calea de anulare a PV de contraventie trebuie sa arate in fata instantei ceea ce a constatat CCR, ca art. 28 din OG1/1999 este neconstitutional si , asa cum remarca dl. avocat Vasile Braun, "a dispărut baza legală în virtutea căruia procesul verbal de contravenție a fost întocmit.".

Practic, fără art. 28, OG1/1999 nu "există " neavând partea de sancționare contravențională.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
latka, moderator
Va rog frumos, daca se poate sa imi spuneti ce inseamna ca au efecte numai pentru viitor. Pentru actiunile ( sanctiuni, amenzi, primite in baza unei legi declarate ulterior neconstitutionale) de pina la data publicarii nu au efecte ?
" 4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor."
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala impotriva proces verbal Triangolo Triangolo Pe 01.05 am plecat de acasa la un Mega Image din apropiere (cam 300m de locuinta) sa iau o paine si o sticla de apa minerala. La intoarcere m-am intalnit cu un ... (vezi toată discuția)
Amenda locala Danielab10 Danielab10 Buna ziua, pot primi amenda daca jandarmi nu m-au pus sa semnez si nu mi-au zis motivul? (vezi toată discuția)
Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de alerta? voicud voicud Avand in vedere punctul 6 al articolului 115 din constiturie, sunt legale restrictiile din timpul starii de alerta avand in vedere ca este reglementata de o ... (vezi toată discuția)