avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechimea gresita in decizia de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechimea gresita in decizia de pensionare

Va rog sa ma indrumati daca se poate.
Am avut dosarul de pensionare si am luat pensie de la casa de pensii sector 1 Bucuresti.
In 2008 mi-am schimbat domiciliul. Am anuntat la Bucuresti si mi s-a transferat dosarul la casa de pensii judeteana. Aici am fost anuntat, am dus copii dupa cartea de identitate si mi s-a eliberat o noua decizie de pensionare. Mi s-a explicat ca fiecare casa de pensie ar avea autonomie... Am comparat-o cu cea eliberata de Bucuresti si parea la fe ca date si cuantumul pensiei. Dupa un an m-am uitat mai atent pe decizii si observ ca la decizia data de Bucuresti aveam o vechime de 43 de ani iar pe cea de la casa judeteana doar 31 de ani vechime. Am avut 12 ani in grupa I si a II de munca. Oare cei de la bucuresti au luat in calcul si vechimea din grupe iar cei de la judeteana nu ?
Ma afecteaza acest lucru pe viitor, la recalculari, majorari, etc ?
Precizez ca a trecut de mult termenul acela in care puteam sa contest legal decizia, iar cuantumul pensiei este acelasi pe cele 2 decizii.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:21, 17 Decembrie 2009
1. Daca punctele de pensie sunt aceleasi, in ambele decizii de pensionare, atunci e bine.
2. Nu ar fi rau sa mergeti la CJPAS cu ambele decizii si va vor lamuri.
Cred ca trebuie sa va uitati mai bine pe cele doua decizii. :)
Este imposibil ca stagiul realizat sa scada atat de mult fara sa afecteze cuantumul pensiei. Perioada lucrata in grupe nu se aduna, pur si simplu, cu stagiul realizat (adica 31+12=43), acestei perioade i se adauga si stagiul aferent grupelor, rezultand un stagiu total mai mare.

Daca ne-ati fi spus data nasterii dvs. si categoria de pensie de care beneficiati poate ca ne era mai clar. Uitati-va atat la rubrica "stagiu complet de cotizare" cat si la rubrica "stagiu realizat de cotizare", eu nu cred ca este vorba despre o greseala a celor de la casa judeteana de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspunsurile prompte si va rog sa ma scuzati ca nu am revenit imediat cu completari. Nu sunt eu in aceasta situatie ci o cunostinta care mi-a dat acum urmatoarele date:
Oficiul pensii de stat Sector X, emite la 10.10.2000 decizia nr… privind acordarea pensiei pentru pierderea capacitatii de munca gradul II, cod 22 pe care scrie:
Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 01.08.2000
Date care au condus la stabilirea drepturilor de pensie:
- vachimea totala in munca ………34 ani, 03 luni, 21 zile, intregit la 34 ani
din care efectiv in :
- grupe de munca: Grupa I-a 12 ani
Grupa II-a 3 ani

Casa de pensii Sector X emite la 03.07.2008 decizia nr (acelasi nr cu decizia de pensie din anul 2000), privind acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de varsta ....
Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 17.01.2008
Drepturile initiale au fost stabilite incepand cu data de 17.01.2008
Plata drepturilor se va face incepand cu 17.01.2008 (data depunerii cererii de trecere la limita de varsta) si se stabilesc urmatoarele drepturi:
- pensie de asigurari sociale de…. 650 lei
Stagiul de cotizare
- Stagiul complet de cotizare ………………………....31 ani , 6 luni
- Total stagiu de cotizare realizat……………………..43 ani, 5 luni, 20 zile
din care - sector de stat, din care:
conditii normale ….. …………20 ani, 10 luni, 21 zile
- Stagiu asimilat 10 ani 6 luni 29 zile
- Stagiu aferent gr. I si II 12 ani 0 luni
Nr puncte realizate 35.21238
Punctaj mediu anual 1.11785
Valoarea punctului de pensie 581.30

Casa de pensii Judeteana Y emite la 19.11.2008 decizia nr (alt numar fata de cel de Bucuresti), privind acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de varsta si se stabilesc urmatoarele drepturi:
- pensie de asigurari sociale de…. 652 lei
Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 17.01.2008
Drepturile initiale au fost stabilite incepand cu data de 17.01.2008
Plata drepturilor se va face incepand cu 17.01.2008 .
Stagiul de cotizare
- Stagiul complet de cotizare ………………………....31 ani , 6 luni
- Total stagiu de cotizare realizat……………………..31 ani, 3 luni, 6 zile
din care - sector de stat, din care:
- conditii normale ….. …………20 ani, 10 luni, 21 zile
- Stagiu asimilat 10 ani 4 luni 15 zile
- Stagiu aferent gr. I si II 0 ani 0 luni
Nr puncte realizate 35.32202
Punctaj mediu anual 1.12133
Valoarea punctului de pensie 581.30

Diferenta de stagiu intre prima si a 2-a decizie care se datoreaza celor aproape 8 ani de pensie gr 2 (pierderea capacit de munca). Dar la grupe nu mai apar in a 2-a decizie decat 12 ani in grupa I, fara cei 3 in grupa II.
Dar apar diferente mari in jos in cea dea 3-a decizie fata de cea de-a 2-a. Cei 12 ani de grupa consemnati si in prima si in a 2-a decizie, apare zero in cea dea 3-a decizie.
Totusi valoarea stabilita a pensiei este aceeasi (+2 lei) in ultima si acest lucru a dus la faptul ca pensionarul nu s-a mai uitat in continutul deciziei decat intamplator acum dupa un an de zile.

Va multumesc si va rog sa ma scuzati pentru micile inadvertente.
Cu stima, Marius M.
Despre decizia de pensie emisa in 2000 nu are sens sa discutam, era pentru pensie de invaliditate iar in vigoare era Legea nr. 3/1977, nu Legea nr. 19/2000.

Din decizia emisa in noiembrie 2008 s-ar parea ca nu a fost avut in vedere stagiul aferent activitatii desfasurate in grupe si o luna si ceva stagiul asimilat (cel din urma nu influenteaza deloc punctajul mediu anual). Cu toate acestea, punctajul mediu anual a crescut fata de cel din decizia emisa in iulie 2008. In opinia mea, asta este doar o eroare de program, este imposibil sa "pierzi pe drum" atata stagiu si punctajul mediu anual sa creasca.

Nu mi-e clar urmatorul lucru: cat a lucrat cunostinta dvs. in grupe de munca. Din prima decizie de pensie rezulta ca a lucrat 12 ani in grupa I si 3 ani in grupa II, stagiul aferent activitatii desfasurate in grupe fiind de 6 ani si 9 luni, nu de 12 ani, cum scrie in decizia din iulie 2008.

Stagiul aferent activitatii desfasurate in grupe este un spor acordat pentru fiecare an intreg lucrat in grupe de munca, astfel: 6 luni / an lucrat in grupa I de munca si 3 luni / an intreg lucrat in grupa II. Adica, stagiul avut in vedere la deschiderea drepturilor de pensie strict pentru activitatea desfasurata in grupe este urmatorul: 12 ani (gr. I) + 3 ani (gr. II) + 6 ani (stagiu gr. I) + 9 luni (stagiu gr. II).

Nu stiu daca am fost suficient de clara dar esenta este ca nu se confunda stagiul realizat in grupe cu stagiul aferent acestora.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctaj suplimentar - recalculare francisk francisk Am fost pensionat la data de 27.11.2008. Urmatoarele date au condus la stabilirea drepturilor de pensie: varsta: 58 ani 6 luni, stagiul complet de cotizare ... (vezi toată discuția)
Calculul punctului de pensie gr1 recalculat josefvernes josefvernes M-ar interesa cu cât se împarte suma punctelor obţinute la ieşirea la pensie, pentru perioadele lucrate ca pensionar,respectiv la adaugarea punctelor ... (vezi toată discuția)
Relatii calcul pensie tedy tedy cu respect, pe data de 01-02-2008 am fost pensionat pe caz de boala profesionala.varsta la care s-a ivit invaliditatea a fost de 50 ani 1 luna 18 zile.Stagiul ... (vezi toată discuția)