Acum 7 ani a decedat soacra mea si a ramas dupa dansa o casa la tara,mostenita de dansa de la mama si un apartament achizitionat impreuna cu sotul.
In acest mement mostenitori de drept sunt 4 copiii si sotul.
Sotia mea este unul dintre cei 4 copiii insa provine dintro casatorie anterioara.
Am doua intrebari:
1.Ce cota parte are la mostenire?
2.Trebuie deshisa succesiunea acum sau dupa decesul sotului?
Sotia dvs. este fiica legitima a soacrei dvs., da?
Atunci bunurile se impart in felul urmator: 1/3 sotul supravietuitor si restul de 3/4 revine tuturor copiilor dumneaei.
Este mai ok sa faceti succesiunea acum pentru a nu va "incurca" apoi cu doua succesiuni, dupa decesul sotului...
Daca va intelegeti...mergeti toti 5 la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu soacra dvs. iar, daca nu va intelegeti, discutati cu un avocat si mergeti in instanta, la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu al defunctei.
Copii isi mostenesc parintii in cote egale, nu are relevanta faptul ca provin din aceiasi casatorie sau din casatorii diferite.
Bunurile mentionate se impart intre sotul supravietuitor si copii, dupa cu urmeaza:
- din casa care este bun propriu al soacrei, sotului supravietuitor ii revine o cota de 1/4 iar copiilor in parti egale o cota de ¾ ;
- din apartament se imparte doar jumatate, in cota de 1/4 pentru sotul supravietuitor si ¾ pentru copii, intrucat apartamentul este bun comun fiind dobandit in timpul casatoriei, restul de ½ este bun propriu al sotului supravietuitor si nu intra in masa partajabila.
Succesiune
cristinicaz
socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)