avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... renuntare rezidentiat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

renuntare rezidentiat

Subiect: legea 179/2008 ??

Am luat rezidentiat pe post si conform legii 179/2008 daca renunt trebuie sa platesc cheltuielile de personal (prin care inteleg salar net+ ch angajat+ch angajator).
Eu doresc sa renunt dupa un an (nu se pune problema de prima de instalare) si stiu ca salariul reprezinta contravaloarea muncii prestate deci mi se pare normal sa nu returnez salariul daca renunt pt ca am muncit in anul respectiv.
Intrebarea mea e daca renunt si spitalul ma da in judecata pt recuperarea ch de personal sunt sanse sa castig avand in vedere ca salariul reprezinta contravaloarea muncii prestate (sau sa platesc doar ch angajator) ??
Va multumesc frumos pt pareri.

4. La articolul 6, alineatul (7) se modifică si va avea următorul cuprins:

"(7) Specialistii formaÑi în urma promovării concursului de rezidentiat pe post încheie un contract individual de muncă cu unitatea sanitară în care se găseste postul respectiv, înaintea începerii pregătirii de rezidentiat.

Prin acest contract se prevăd:

a) posibilitatea ca rezidentul să fie retribuit suplimentar fată de salariul de rezident de către unitatea sanitară respectivă, pe perioada pregătirii în rezidenÑiat;

b) obligaÑia de a lucra la unitatea sanitară publică cu care a încheiat contractul individual de muncă cel putin un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidenÑiat;

c) negocierea conditiilor salariale pe care unitatea le va asigura medicului pentru perioada prevăzută în contract."

5. La articolul 6, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:

"(71) Obligatia prevăzută la alin. (7) lit. b) se stabileste prin act aditional la contractul individual de muncă, în temeiul prevederilor art. 193 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările si completările ulterioare. Nerespectarea de către salariat a obligaÑiei asumate îl obligă pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregătirii în rezidenÑiat, precum si la restituirea primei de instalare, proportional cu perioada nelucrată din perioada stabilită, conform actului adiÑional la contractul individual de muncă."

Cel mai recent răspuns: gabrielacj , utilizator 23:07, 11 Decembrie 2012
Intrucat prevederea legala este imperativa, consider ca ati avea sanse sa castigati un proces in care spitalul se indreapta cu o actiune impotriva dvs. intemeiata pe aceste prevederi legale, numai in cazul invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate a prevederii legale mentionate, care sa fie admisa de Curtea Constitutionala. Iar eu consider ca o prevedere legala care impune restituirea salariului pentru perioada lucrata, este una care incalca dreptul la o munca echitabil si corect retribuita.
E o clauza penala, perfect normala, nu vad probleme ca vor ca si daune cheltuielile facute cu cel pe care l-au pregatit...
Ceea ce nu inteleg eu este... care personal? Cheltuielile cu personalul care il instruia sau cu... el insusi? Ca e important.
Ar trebui parcurse normele, ordine de ministru...
zaharia65_2 a scris:

Intrucat prevederea legala este imperativa, consider ca ati avea sanse sa castigati un proces in care spitalul se indreapta cu o actiune impotriva dvs. intemeiata pe aceste prevederi legale, numai in cazul invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate a prevederii legale mentionate, care sa fie admisa de Curtea Constitutionala. Iar eu consider ca o prevedere legala care impune restituirea salariului pentru perioada lucrata, este una care incalca dreptul la o munca echitabil si corect retribuita.


Multumesc pt raspuns!. Anul acesta am dat din nou rezidentiatul si am ales ortopedie pe loc deci urmatorul pas e sa renunt la postul de ortopedie pe care l-am luat anul trecut (silit de imprejurari, pt doream foarte mult specialitatea).
Acum nu stiu care ar fi pasii de facut: sa merg intai la spitalul unde am postul si sa demisionez, sa discut cu un avocat pt a merge cu argumente? Din ce am mai citi vad ca sunt alte cazuri in care spitalele au dat in judecata rezidentii pe post iar justitia nu a dat castig de cauza spitalelor. Cum ma sfatuiti sa procedez?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
animis, utilizator
In cazul in care sectia de la spitalul unde am obtinut postul de rezident s-a desfiintat si un alt spital (din acelasi oras) preia personalul medical implicat, exista o posibilitate de a alege un alt spital angajator (din alt oras eventual) sau de a nu mai semna actul aditional? Pe scurt as dori sa scap de perioada contratuala obligatorie dintr-un oras departe de casa si familie dupa terminarea rezidentiatului (fara a fi nevoit sa restitui salariul).
Buna! Te rog mult , imi poti spune si mie cum ai rezolvat problema cu postul de la spital, daca te-au dat in judecata, sau ce anume s-a intamplat, pt eu sunt intr-o situatie identica si vreau sa stiu ce ma asteapt?! Iti multumesc anticipat, am mare nevoie sa stiu cum ai procedat tu, si alti medici care sunt in ac situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 179/2008 ?? animis animis Am luat rezidentiat pe post si conform legii 179/2008 daca renunt trebuie sa platesc cheltuielile de personal (prin care inteleg salar net+ ch angajat+ch ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la calitatea de rezident atrage dupa sine obligatia de a plati cheltuieli de personal? wikikikisorikiki wikikikisorikiki Buna ziua! Daca un rezident (pe loc, nu pe post) doreste sa demisioneze dupa doar 6 luni sau 1 an de la angajare si sa renunte complet la calitatea de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli formare profesionala negrucorbu negrucorbu sunt medic rezident, pe post, cu CIM pe termen nedeterminat(conform ord.12/2008 art. 6 alin (5) si act aditonat confrom aceleasi ordonante art.6 alin (7) ... (vezi toată discuția)