avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Întoarcerea la munca din CIC și pandemia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Întoarcerea la munca din CIC și pandemia

Bună seara! Sunt în creștere copil din data de 18.10.2018, iar pe data de 1.08.2020 trebuie sa ma întorc la munca pentru a putea beneficia de stimulentul de inserție. Vroiam sa va întreb, având în vedere nebunia aceasta creata de pandemie și de situația economica în care ne aflam, cât timp ma protejează legea maternității de a-mi păstra locul de munca? Eu știu 1 an (pe perioada de încasare a stimulentului nu au voie sa ma disponibilizeze). A doua întrebare pe care as vrea sa o adresez este: pe 1.08.2020 ma întorc din CIC, are voie angajatorul sa îmi reducă salariul cu 20%? Mulțumesc. O seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: IIrinaRoxana , utilizator 08:48, 16 Mai 2020
1. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie. (art.25 alin.2 lit.b din OUG 111/2010).

2. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
......
e) salariul;
....

In conformitate cu dispoziţiile art.41 alin.1 din Codul Muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul parţilor. Prin excepţie, este posibila modificarea unilaterala numai în cazurile şi condiţiile expres prevazute de lege.

Asadar, decizia unilaterala a angajatorului de modificare a salariului este nelegala atata timp cat ea nu are acordul dvs sau ea nu denota dintr-un act normativ sau ccm aplicabil angajatorului.
Mulțumesc foarte mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
IIrinaRoxana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare dupa cic deea_elena_s deea_elena_s Buna ziua va rog sa ma ajutati cu detalii despre promovare si schimbarea structurii dupa intoarcerea din CIC, astfel: - sefa mea a nascut in mai, a optat ... (vezi toată discuția)
Micsorare salariu cu 25% eva_alexa29 eva_alexa29 Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca angajatorul poate sa micsoreze salariul in aceasta perioada dificila? Este legal? Ce posibilitati are angajatul in ... (vezi toată discuția)
Diminuarea salariului jeni0469 jeni0469 Buna ziua.As vrea sa stiu daca mi s-a diminuat salariul la 50 % trebuia sa semnez un act aditional.Multumesc (vezi toată discuția)