avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

As dori sa știu la cât timp după deces se face succesiunea moștenitorilor?
Cât mai repede!
În lumina art. 1.103 din Codul civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data decesului.
Prin urmare, în acel an moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire!
Atenție, teremenul menționat este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii.
Buna ziua,

Succesiunea poate fi dezbatuta oricand, insa daca realizati acest demers in termen de 2 ani de la deces, nu platiti impozitul de 1 % , la stat.

Partajul poate fi realizat oricand.

Aceste doua demersuri sus enuntate pot fi realizate si partial.

Acceptarea succesiunii, insa, trebuie realizata in termen de 1 an de la deces, prin declaratie notariala, ori prin acceptarea tacita a mostenirii.(prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a mosteni).

Va sugerez sa perfectati o declaratie notariala de acceptare a mostenirii,aceasta este totala, definitiva si neconditionata.


O zi placuta,

av.Stoica Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire F1987 F1987 Care este termenul prevazut de lege in care pot sa-mi revendic un imobil ca mostenire ? (vezi toată discuția)
Drept la.mostenire? Popvlad66 Popvlad66 Tatal meu a decedat acum 2 ani. Mama.este inca in viata si mai am.2 surori.Mama nu vrea sa faca succesiunea iar relatia dintre mine si ele e destul de rea.Ce ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii Maria Harabor Maria Harabor Cum putem face dezbaterea mostenirii, daca unul din cei trei frati este plecat in strainatate din 1992 si din 2005 nu mai stim daca traieste, mentionez este ... (vezi toată discuția)