avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la.mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la.mostenire?

Tatal meu a decedat acum 2 ani. Mama.este inca in viata si mai am.2 surori.Mama nu vrea sa faca succesiunea iar relatia dintre mine si ele e destul de rea.Ce ar trebui sa fac pentru pentru a imi.pastra mostenirea deoarece exista posibilitatea ca mama.mea sa lase doar celor doua surori ! Cum as putea intra in posesia partii mele din partea tatalui meu fara succesiune ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:01, 4 Iunie 2020
In situatia data ar fi bine sa mergeti la avocat pentru o analiza concreta de caz si sa va sfatuiasca in concret.
Fara dezbaterea mostenirii nu aveti ce sa faceti.
Puteti merge si acum la notar si da o declaratie de acceptare a mostenirii ramase in urma tatalui.
Sau puteti discuta cu un avocat si chema in instanta pe mama si surorile dvs. pentru dezbaterea succesiunii in urma tatalui dvs.
Legat de mama dvs... Poate face ce doreste cu propriile bunuri cat este in viata ( le poate vinde surorilor dvs. si asa sa nu aveti ce mostenii).
Va puteti adresa instantei dupa decesul mamei dvs. pentru dezbaterea succesiunii dupa dansa ( sau incalcarea rezervei succesorale) dar asta în functie de actul incheiat intre mama si surorile dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator
In primul rand trebuie sa mergeti la un notar public in fata caruia sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii, in termen de un an de la data decesului. (cu cat mai repede, cu atat mai bine).
Teoretic, este adevarat ca mama poate dispune in timpul vietii de partea ei din bunuri insa, in practica, pentru a face asta trebuie intai incheiat un act de lichidare a regimului matrimonial (pentru a stabili partea care ii apartine din bunul comun, adica 1/2 pana la proba contrara) iar apoi trebuie dezbatuta succesiunea pentru ca mama sa dobandeasca partea pe care o mosteneste de la tata (1/4 din 1/2). Atat actul de lichidare cat si dezbaterea succesiunii se incheie prin acordul tuturor mostenitorilor. Abia apoi mama poate incheia orice act doreste pentru cota sa din dreptul de proprietate asupra imobilului.
Daca nu exista intelegere intre dvs si ceilalti mostenitori va puteti adresa instantei de judecata pentru a dezbate succesiunea si a primi cota ce vi se cuvine (1/4 din 1/2).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
MihailZC, utilizator
Fara dezbaterea mostenirii nici mama nu poate face nimic in privinta transmiterii proprietatii.
Este destul.de.mult de discutat ca sa luati o decizie concreta in cunostiinta de cauza.
Buna ziua,

Dati o declaratie de acceptare a succesiunii, in fata notarului public.

Acceptarea este una totala, definitiva, neconditionata.

In termen de 1 an de la deschiderea succesiunii, va puteti exprima optiunea, in sensul de a accepta mostenirea.

Succesiunile sunt deschise prin moarte.

Dezbaterea succesorala este realizata prin acordul tuturor comostenitorilor, pe cale notariala.

Divergentele ce survin intre coerezi sunt transate de instanta de judecata.

O zi frumoasa,

av.Stoica Ioana.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)