Bună seara, am dezbătut în instanță o succesiune pentru un imobil. In urma măsurătorilor efectuate de expert a rezultat o suprafață dublă de teren față de cea existentă în acte. La oficiul de cadastru nu au vrut să intabuleze sentința prin care instanța constată diferența de teren și ne.au recomandat să facem o expertiză extrajudiciara și să deschidem o acțiune în instanță pentru rectificare carte funciară. Un notar mi.a recomandat să obțin ordinul prefectului pentru diferența de teren spunandu.mi că dacă mă adresez instanței pentru rectificarea cărții funciare doar în baza expertizei extrajudiciare risc sa.mi fie respinsă acțiunea . Mă sfătuia să merg in instanță pe motiv de uzucapiune pentru rectificarea cărții funciare. Dumneavoastră ce mă sfătuiți, care este calea legală pe care trebuie sa o urmez?
maminalena
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Prin succesiune nu se poate trece cu drept de proprietate o suprafata care a reiesit mai mare din masuratori. Actiunea cartii funciare este corecta. Ordinul prefectului se obtine in anumite conditii, nu pe diferente de suprafete gasite in plus la masuratori. Trebuie sa corespunda cu ceea ce a avut defunctul in registrul agricol, in evidentele fiscale. Puteti solicita inscrierea posesiei suprefetei gasitein plus,. Primaria poate sa va emita un certificat din care sa reiasa ca sunteti recunoscuti ca proprietari si ca terenul nu apartine domeniului public.
Veti efectua 2 documentatii de cadastru, una pentru suprafata din acte iar cea de a doua pentru suprafata gasita in plus. Uzucapiunea se poate invoca doar daca posesia a fost neintrerupta pe o durata de 30 de ani .