avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplată pensie alimentară 3 luni consecutiv și peste
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplată pensie alimentară 3 luni consecutiv și peste

Bună ziua,

Am un copil în vârstă de 4 ani. Tatăl lui n-a mai plătit pensia alimentară din luna februarie inclusiv și suntem în luna mai.

Vă rog să mă îndrumați. Ce pot face în acest sens cu cheltuieli cât mai mici din partea mea.

Acest episod se tot repetă, el neplătindu-și pensia la timp. Înțeleg că și-ar fi schimbat jobul și nu a declarat acest lucru în mod legal pentru mărirea pensiei alimentare. Aș vrea să știu cum pot proceda, având în vedere și situația creată de covid.

Vă sunt recunoscătoare în mod anticipat pentru ajutor!
Mergeti la executor daca are bani in cont ori salariu.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Important ar fi de stabilit dacă aveți o hotărâre judecătorească prin care tatăl copilului a fost obligat la plata pensiei de intretinere. Dacă este asa, va recomand sa va adresați executorului judecătoresc pentru a o pune în executare și pt a fi obligat sa achite aceasta pensie. Mai mult, acesta ar putea fi, inclusiv, trimis în judecata pentru abandon de familie.
La executor va puteți prezenta pentru executarea silită a tatalui și dacă aveți încheiat cu acesta un acord în fata notarului.
În cazul în care nu dispuneți de un astfel de act (hotărâre judecătorească sau acord încheiat în fata notarului), va puteți adresa instantei pentru a stabili și a-l obliga la plata pensiei de intretinere.
Referitor la majorarea veniturilor, ar trebui sa va adresați instantei în vederea recalculării cuantumului pensiei.
Plangerea pentru abandon de familie se solutioneaza greu, mai bine mergeti cu hotararea legalizata, o taxa de timbru pt incuviintarea executarii (20 lei) si o cerere de executare la un executor judecatoresc!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Buna ziua,
Daca exista o sentinta prin care este obligat la plata si are si ceva venituri sau bani in conturi, mergeti la executor.
formulati si o plangere penala pentru abandon de familie.
Daca plateste plangerea este respinsa, daca nu ....
din pacate lumea e plina de derbedei care se cred parinti.
Daca aveti o hotarare punteti-o in executare. Daca nu aveti, formulati cerere, model pe net, trimisa prin email, la judecatoria din localitate sau sector. Trimiteti si copie dupa CI dva si copie dupa certificat nastere copil. Scrieti in cerere ca solicitati veniturile pe ultimele 6 luni de la ANAF. Asta daca lucreaza cu contract, daca nu...., nici cu plangerea penala nu aveti sanse.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara- cum pot recupera pensia restanta ? roxanaioana2013 roxanaioana2013 buna ziua.mam divortat in 2011,in urma casatoriei a rezultat un minor....instanta a decis ca tatal copilului sa dea pensie alimentara 170 ron.de atunci si pana ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata daiana_raluca daiana_raluca buna! am divortat de sotul meu,acesta pierzand procesul,fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata si a pensiei alimentare.Acesta insa nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara scarlatescu scarlatescu tatal fiului meu refuza de un an sa plateasca pensia alimentara pe motiv ca miam schimbat domiciliu si refuza sa trimita bani antrun cont bancar.e obligat la ... (vezi toată discuția)