avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Reinsertie debitoare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Reinsertie debitoare

Buna ziua,
Un debitor a intrat in procedura de insolventa iar in urma reorganizarii judiciare acesta a fost repus in situatia anterioara, Societatea creditoare nu s-a inscris la masa credala, insa avand in vedere situatia aratata as avea urmatoarele intrebari:
1, Termenul de prescriptie a unei creante nascute cu putin timp inainte de deschiderea insolventei este suspendat odata cu acest moment, in privinta unei creante neinscrise in procedura ?
2. Se considera stinse toate datoriile debitoarei odata cu iesirea din reorganizare judiciara, in speta si creantele care nu au fost inscrise in procedura de insolventa?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 13:09, 6 Iulie 2020
Inteleg ca societatea a trecut doar prin procedura de reorganizare judiciara,fara a intra in faliment.Dumneavoastra ,chiar daca aveati o creanta a carei termen de scadenta nu s-a implinit la momentul declansarii procedurii, trebuia ,in urma Notificarii primite de la Administratorul judiciar al societatii sa va fii inscris printr o cerere cu respectiva creanta.
Doar aceste creante sunt luate in calcul printr un Plan preliminar afisat la usa instantei si adus la cunostiinta creditorilor pentru eventuale contestatii.
Ma tem ca nu mai aveti cum sa recuperati aceasta creanta.
Va multumesc pentru raspuns!
Legea 85/2014 spune:
Art. 79
Deschiderea procedurii suspendă orice termene de prescripţie a acţiunilor prevăzute la art. 75 alin. (1).

Art. 75
(1)De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererilor de admitere a creanţelor. Repunerea pe rol a acestora este posibilă doar în cazul desfiinţării hotărârii de deschidere a procedurii, a revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii în condiţiile art. 178. În cazul în care hotărârea de deschidere a procedurii este desfiinţată sau, după caz, revocată, acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului pot fi repuse pe rol, iar măsurile de executare silită pot fi reluate. La data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii, atât acţiunea judiciară sau extrajudiciară, cât şi executările silite suspendate încetează.


Daca lege nu distinge, nici noi nu putem distinge.

Prin urmare termenul de prescriptie este suspendat pe perioada procedurii insolventei si se reia dupa reinsertie si pentru creditorii neinscrisi in tabelul de creante si pentru cei defavorizati.

Reinsertia presupune ca au fost platite toate datoriile creditorilor inscrisi in tabelul de creante, mai putin creantele defavorizate, si, prin urmare, numai pentru creditorii neinscrisi sau cei defavorizati se poate pune problema incetarii suspendarii termenului de prescriptie.

In concluzie creantele care nu au fost inscrise in procedura de insolventa nu sunt stinse, ci continua curgerea termenului de prescriptie.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
GRINSOLV IPURL, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare actiune Crina001 Crina001 La iesirea din insolventa se poate repune pe rol o actiune care a fost incetata, in procedura de insolventa, pe art. 75 teza finala din Legea 85 ... (vezi toată discuția)
Actiune plati compensatorii - societate in insolventa magnum88 magnum88 Buna seara. Daca introduc o actiune pentru plata sumelor compensatorii si societatea este in insolventa si i s-a aprobat planul de reorganizare, actiunea mea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se intampla cu creantele inscrise in tabelul definitiv ... falvius falvius Buna ziua, Ce se intampla cu creantele inscrise in tabelul definitiv al creantelor dupa inchiderea procedurii de reorganizare in baza art. 175 alin. 1 din ... (vezi toată discuția)