avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul familiei monoparentale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul familiei monoparentale

Buna ziua,
Eu sunt divortata dupa care am avut un copil si nu m-am recasatorit, deci sunt mama singura cu copil. Sunt considerata familie monoparentala? In aceasta perioada lucrez de acasa ( telemunca) si nu pot beneficia de legea 19/2020. Pot beneficia de vreun stimulent fiind familie monoparentala si eventual cum se procedeaza?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Dacă tatăl a recunoscut copilul se poate solicita pensie de întreținere pentru creșterea copilui de la tata. Pensia de întreținere se poate solicita pana când minorul împlinește vârstă de 18 ani sau pe toată perioada în care aceasta studiază, dar nu mai târziu de 26 de ani. Aceasta pensie poate fi în cuantum de maximum 1/4 din veniturile tatălui, dacă acesta are 1 singur copil.

În situația în care copilul nu este recunoscut de către tata, copilul fiind născut în afara căsătoriei, filiația se poate stabili printr-o recunoaștere făcută de către tata sau, în situația în care acesta nu este de acord, prin hotărâre judecătorească.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ]

Beneficiaza de alocatia de sustinere pentru familia monoparentala familiile formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta. Alocatia de sustinere se acorda lunar familiilor monoparentale, daca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie.

Stabilirea drepturilor

in termen de 15 zile primarul dispune efectuarea anchetei sociale pentru verificarea situatiei de fapt;
in termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul emite dispozitia de aprobare/respingere pe care o comunica atat solicitantului alocatiei, cat si directiei pentru dialog, familie si solidaritate sociala.
Daca sunt indeplinite criteriile de eligibilitate, dreptul la alocatia de sustinere pentru familia monoparentala se stabileste prin dispozitia scrisa a primarului, iar dreptul se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Am inteles cum se procedeaza cu alocatia pentru sustinere, dar vroiam sa va intreb daca pot beneficia de vreun stimulet al legii 19/2020 deoarece trebuie sa muncesc de acasa si este foarte foarte greu cu un copil de 3 ani si ceva?
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
SymoCry, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Reviste (1)

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

ori dvs munciti de acasa, deci nu beneficiati
Da stiam ca nu pot beneficia de lege, dar ma gandeam ca pot beneficia de vreun stimulent deoarece sunt mama singura cu copil mic si imi este extem de greu sa muncesc de acasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familia monoparentalã nestiutorintoate nestiutorintoate buna ziua, ma puteti indruma cum as putea beneficia de acea suma care se cuvine de drept acestor familii. este vorba de un minor in varsta de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Alocatie monoparentala barbie_86 barbie_86 am divortat de curand,nu am loc de munca...deci nu am nici un venit,fostulk sot refuza sa imi dea pensia alimentara pe motiv ca nu are baniX-(....sunt ... (vezi toată discuția)
Alocatia complementara patrasescu_ionica patrasescu_ionica baiat si fata cu varsta cuprinsa intre 19 si 18 ani care au un copil impreuna locuiesc imprimieuna nu sunt casatoriti legitim copilul este recunoscut de tata, ... (vezi toată discuția)