avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reducere onorariul avocatial
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reducere onorariul avocatial

Prin Decizia ICCJ - RIL nr. 3/2020 s-a stabilit faptul că, proporționalitatea cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocaților nu va putea fi analizată pe calea recursului, neîncadrându-se nici la motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5 și nici la motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 din Codul de procedură civilă.
Așadar, dacă de exemplu prima instanță de judecată obligă partea care a pierdut un proces să plătească, cheltuieli de judecată de un milion de euro (sau valoarea acestei sume in lei), în condițiile în care să spunem că valoarea litigiului între părți era de 20.000 lei, partea care a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată de 1 milion de euro și care nu mai are decât calea de atac a recursului, chiar nu mai are nici un mijloc de apărare? Adică ne aflăm în situația în care dacă un judecător ale cărui intenții pot fi nu întotdeauna cele mai oneste te obligă la plata unor cheltuieli de judecată nejustificate, chiar nu mai ai drept de apărare? Legislația din România nu îți dă voie să te aperi in nici un fel împotriva unor cheltuieli avocațiale abuzive în situația în care singura cale de atac pe care ti-o da legea este recursul? Va multumesc.
Mai exista optiunea unei actiuni la CEDO
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia ICCJ era previzibilă și este foarte clară analizarea cuantumului onorariului avocatial nu se încadra în motivele de recurs astfel cum acestea sunt prevăzute CPC.Daca sunteti un simplu cetatean de buna credinta care își pune această problemă din curiozitate va pot spune ca oricum instanțele cenzurează frecvent onorariul avocatial nu numai cand este vorba despre sume de mii de lei ci uneori și când este vorba despre sute de lei.Onorariile de zeci de mii de euro sau mai mult sunt rare și în general sunt încasate de către marile societăți de avocatura pt litigii complexe între societăți comerciale mari cu litigii de milioane de euro.etc.Cand se judeca stan păpușă cu vecinul nea caisa pt faptul că privata din fundul curții nu este pe linia de hotar nu se poate problema decât a unor onorarii modeste. Mai mult decat atat partea obligată la plata unor cheltuieli de judecată pe care le consideră nejustificate poate supune controlului instanței de apel acest aspect...Daca sunteti "jurist"sau brav politist care nu doarme de grija av v-as răspunde altfel dar în mod cert as fi cenzurat de administratorii grupului..Va pot spune totusi ca puteti incerca sa renunțați la salariul fix pt postul călduț ocupat și să va apucați de avocatura sau de vreo mica afacere o sa vedeti atunci cat de greu se câștigă banii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la iccj cracanatu cracanatu Buna ziua Am o intrebare :-se poate face recurs la ICCJ daca intr-un proces civil dupa fond in apel la Curtea de Apel decizia este 2 la 1--un judecator face ... (vezi toată discuția)
Reducere onorariu avocat in cadrul executarii silite  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, am executat silit o hotarare de partaj - punere in posesie a unui teren; debitorul a formulat o contestatie la o executare silita care are un ... (vezi toată discuția)