avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum trebuie sa procedez ca sa recuperez Prima de stat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum trebuie sa procedez ca sa recuperez Prima de stat ce mi se cuvenea conform contractului cu BANCA PENTRU LOCUINTE


Buna ziua domnilor

Ma numesc DRAGNEA IOAN, cu domiciliul in Bucuresti, sectorul 2, str.Glimka nr.7, sc.C, apart. 23, tel 0743507711
Ma adresez Dstra cu speranta ca ma veti sfatui cum sa procedez in rezolvarea unei probleme conflictuale in care sunt implicat in relatia cu BCR Banca Pentru locuinte.
Concret, am incheiat cu BCR BPL un contract de economisire nr.AA422Y396 din data de 21.12.2012 prin care, in urma depunerii unor economii ce urmau sa nu fie atinse timp de 5 ani, banca imi acorda o dobanda de 2 %, o Prima de stat de 25 %, un credit egal cu suma economisita la sfarsitul perioadei, cu o dobanda de 5% si o perioada de rambursare a creditului in 60 de luni.
Banca a respectat prevederile contractului acordandu-mi dobanda si Prima de stat pana la data de 25 martie 2015 cand mi-a acordat ultima Prima de stat, transa 1 pentru anul 2014.
La sesizarea mea mi s-a raspuns ca Prima de stat va fi acordata o singura data la sfarsitul perioadei contractuale.
Am asteptat cu speranta ca asa va fi insa am constatat ca acest lucru nu s-a intamplat. M-am adresat la diferite agentii bancare BCR si mi s-a spus sa astept la sfarsitul anului 2018 cand se va rezolva problema.
La inceputul anului 2019 mi s-a spus ca BCR BPL este in proces cu statul si ca se asteapta rezultatul procesului.
M-am adresat BCR BPL cu adresa nr.229423/14.06.2019 la care am primit raspunsul cu nr.148956/28.06.2019 prin care imi spuneau ca sesizarea mea este in curs de analiza si ca vor veni cu un raspuns dupa finalizarea analizei.
Intr-adevar, prin adresa nr.149809/12.07.2019 mi s-a prezentat un raspuns mai detaliat din care, referitor la Prima de la stat, mi s-a spus, citez : « diferenta de Prima de stat ramasa nevirata in baza contractului de economisire-creditare nu a fost inregistrata in contul de economii, intrucat nu a fost virata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Adminstratiei Publice, iar momentul virarii acesteia nu depinde de BCR BPL ».
M-am adresat MDRAP cu petitia nr.1205/30.09.2019 de la care am primit raspunsul nr.133979/1205/16.10.2019 din care am fost informat ca intr-adevar exista un litigiu in judecata in curs si ca recursul formulat de MDRAP urmeaza sa fie solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. « Mentionam faptul ca institutia noastra nu are vreun litigiu in instanta cu BCR BPL SA, in ceea ce priveste plata primelor de stat decontate de la bugetul de stat conform OUG nr.99/2006 ».
La inceputul anului 2020 m-am prezentat la agentia BCR Universitatii de la care am primit raspunsul ca procesul a fost pierdut si ca Prima de la stat restanta nu se mai acorda atat timp cat BCR nu primeste sumele necesare virarii acesteia.
Deci, se pare ca situatia este « blocata » , eu fiind in situatia de a nu mai sti ce sa fac. A venit si aceasta pandemie care ma tine blocat la domiciliu, asa ca ma adrsez Dstra cu speranta ca ma veti sfatui cum sa procedez.
Dupa parerea mea, eu am un Contract cu BCR BPL care nu este respectat de banca, faptul ca Prima de stat nu a fost si nu mai este virata de catre stat, nu este problema mea.
Sfatuiti-ma ce sa fac, cred ca nu sunt singurul in aceasta situatie. Este cazul sa ma adresez justitiei pentru nerespectarea de catre BCR BPL a prevederilor contractului ?
Cu speranta gasirii unei solutii favorabile va multumesc pentru rabdarea ce o aveti sa va aplecati asupra problemei mele.

Cu deosebita stima
DRAGNEA IOAN
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:17, 22 Mai 2020
Bună ziua,

Asa este, din păcate nu sunteți singurul în aceasta situație, BCR-Banca pentru locuințe a procedat astfel cu foarte mulți clienți.

Asa cum ați menționat și dumneavoastră, contractul pe care l-ați încheiat a fost incheiat cu banca și nu cu statul, acest contract născând obligații reciproce și interdependente în sarcina dumneavostră și a băncii, în niciun caz în sarcina statului, acesta fiind un terț fata de acest contract.

Soluția pe care v-o propun e sa dați în judecata banca și sa solicitați primele de stat pe care nu le-ați primit, precum și penalități de intarziere pentru neplata acestora la timp.

Prin cererea de chemare în judecata invocați faptul ca dumneavostră v-ați îndeplinit propriile obligații contractuale, însă BCR nu a făcut acest lucru. Temeiul legal invocat va fi răspunderea civila contractuala.

Intr-adevar exista o hotarare iccj prin care se stabilește ca statul nu va mai plăti primele de stat către BCR-banca pentru locuințe, dar din punct de vedere legal, acest lucru nu va poate afecta pe dumneavostră.

Eventual înainte de a demara cererea de chemare în judecata, încercați sa notificati banca printr-o adresa scrisa și sa ii solicitați plata primelor de stat. În situația în care, nu primiți un răspuns favorabil, asa cum cel mai probabil se va întâmpla, introduceți cererea de chemare în judecata și atașați în probatoriu, răspunsul băncii, adresa dumneavostră prin care i-ați notificat precum și dovada de transmitere a acesteia.

Aveti grija sa nu treacă mai mult de 3 ani de la momentul la care banca trebuia sa va plătească prima de stat (moment care se calculează separat pentru fiecare prima de stat, de la data scadentei obligației de plata pentru fiecare) , întrucât se prescrie obligația băncii.

Eu consider ca în instanta aveți mari șanse sa câștigați.

Vă doresc mult succes!
eu sunt sceptic, fiindca acest contract de economisire creditare a fost un contract aleatoriu. n-am vazut contracte BCR, le-am vazut pe cele de la RAIFFEISEN. nu scria nicaieri ca banca se obliga sa plateasca cei 25%, ci doar sa vireze prima de la stat atunci cand va fi platita. de altfel, n-ati inregistrat nici o pierdere.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez ca sa recuperez prima de stat ce mi se cuvenea conform contractului cu banca pentru locuinte Dragnea Ioan Dragnea Ioan Buna ziua domnilor Ma numesc DRAGNEA IOAN, cu domiciliul in Bucuresti, sectorul 2, str.Glimka nr.7, sc.C, apart. 23, ... (vezi toată discuția)
Cont bcr bpl 2010, comision blocat marr marr In iunie 2010 am deschis un cont de economisire/creditare BCR BPL, cu valoare maxima, unde de-a lungul a cinci ani am depus suma maxima de 1000€/an. Mi se ... (vezi toată discuția)
Inselatorie bpl cristianionut9 cristianionut9 Buna seara. Am avut un cont deschis la BCR in programul Banca pentru Locuinte in anul 2013, programul acela unde puteai primi 25% dobanda pe an la maxim 1000 ... (vezi toată discuția)