avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deducere tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deducere tva

buna seara am și eu o întrebare dacă pentru o mașină sa dedus tva de către o persoana juridica și acesta o revinde este obligat sa restituie tva-ul ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 22:30, 7 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca ati dedus 50% cat ati utilizat masina pe firma si vindeti cu tva, aveti dreptul sa deduceti in favoarea societatii ceilalti 50% nededusi pe perioada utilizarii.Perioada de ajustare tva e de 5 ani, incepand cu anul achizitiei.
Exact in acest caz nu se efectueaza ajustarea.
Sunteti obligat sa colectati TVA la vanzare.

Constantin Vera a scris:

Buna ziua,

Daca ati dedus 50% cat ati utilizat masina pe firma si vindeti cu tva, aveti dreptul sa deduceti in favoarea societatii ceilalti 50% nededusi pe perioada utilizarii.Perioada de ajustare tva e de 5 ani, incepand cu anul achizitiei.

Buna ziua,

Potrivit art. 305 alin. 4 lit. c si alin. 5 lit. c din Codul fiscal se efectueaza ajustarea TVA, in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila.

In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.

Ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare pe 5 ani, pentru o cincime din taxa nededusa initial aferenta fiecarui an, o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:

a) în situația în care bunul de capital este folosit de persoana impozabilă:

1. integral sau parțial, pentru alte scopuri decât activitățile economice, cu excepția bunurilor a căror achiziție face obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298 ;

Constantin Vera a scris:

Buna ziua,

Potrivit art. 305 alin. 4 lit. c si alin. 5 lit. c din Codul fiscal se efectueaza ajustarea TVA, in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila.

In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.

Ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare pe 5 ani, pentru o cincime din taxa nededusa initial aferenta fiecarui an, o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu stiu cum trebuie procedat cu tva-ul din vanzarea autoturismului? diamantcs diamantcs Buna ziua Ajutati-ma va rog cu o chestie. In anul 2017 am achizitionat un autoturism in leasing la care am dedus doar 50% tva pe tot parcursul leasingului. ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil sau nu sca baloisibaloi sca baloisibaloi Cum interpretaţi disp. art. 145 ali.2 lit a din L.571/2003 aplicabile în următoarea situaţie? În anul 2007 cumpăr un autocamion din românia pentru care ... (vezi toată discuția)