avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am dat avans pt o casa care nu s-a dovedit a fi, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am dat avans pt o casa care nu s-a dovedit a fi, în realitate, ceea ce am dorit si mi s-au retinut 100 euro cica pt deranj. Este legal asa ceva?

Am dat avans si in cateva ore m-am razgandit pt ca nu a fost ceea ce am dorit.mi sa retinut cica pt deranj o suta de euro.ce pot sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 18:06, 24 Mai 2020
Buna ziua,
Cui i-ati dat avansul?
Daca ati dat vanzatorului atunci NU este legal ci trebuie sa va restituie dublul sumei avansate
Daca este un intermediar, vedeti ce scrie in contractul semnat cu el caintermediar.
Nu știu de unde ați scos restituirea dublului avansului, d-le Kirițescu, atunci când se răzgândește cumpărătorul.

Ați avut contract, mariuca1973? Dați mai multe detalii.
Am facut o hartie de mana cum ca am dat avans 1 000 de euro si ca cumpar casa.in cateva ore miam dat seama ca nu este ceea ce parea si am cerut restituirea banilor.si mi sa spus ca mi se retine 100 euro pt deranj.este legal asa ceva?
Atât? Nu era menționat ceva cu privire la ce se întâmplă dacă una dintre părți se răzgândește?
Când se face o astfel de înțelegere (practic e un antecontract de vânzare-cumpărare), partea care nu-și îndeplinește obligația asumată pierde: cumpărătorul avansul, iar vânzătorul poate fi obligat să restituie dublul sumei primite.

Art. 1545
Arvuna penalizatoare
Dacă în contract este stipulat expres dreptul uneia dintre părţi sau dreptul ambelor părţi de a se dezice de contract, cel care denunţă contractul pierde arvuna dată sau, după caz, trebuie să restituie dublul celei primite.

Ce vreau să spun e că puteați rămâne fără toți banii.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
Emilika40, utilizator
Ok.multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă ,,declarația părților prin care se renunță la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans''? Carolynn Carolynn Ce înseamnă declarația părților prin care se renunța la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans (vezi toată discuția)
Buna, am o nelamurire legata de urmatoarea clauza dintr-o promisiune ... Alessutza Alessutza Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarea clauza dintr-o promisiune de vanzare cumparare: 8.10 In cazul in care promitentul vanzator nu va mai dori ... (vezi toată discuția)
Casa Vasile Ilinca Vasile Ilinca BUNA ZIUA AM O PROBLEMA SI NU STIU CUM SA ES LA SUPRAFATA ANUL TRECUT 2015 A FACUT UN PRE CONTRACT DE CASA LA TARA AM DAT UN AVANS MAI MULT DE JUMATATE DIN ... (vezi toată discuția)