avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Soluție \"adopție\" minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Soluție "adopție" minor

Bună ziua,

Am un copil dintr-o relație anterioară în vârstă de 16 ani, nu țin legătura cu tatăl lui, nu am vorbit de 16 ani, nu a văzut niciodată copilul, nu este trecut pe certificatul de naștere (este linie în dreptul tatălui).
De 5 ani sunt într-o relație stabilă și aș vrea ca, în caz că eu pățesc ceva, (îmi rup gâtul - mor etc) , fiul meu să rămână în grija lui. Copilul este cu nevoi speciale.

Ce soluții am? Dacă mă căsătoresc azi și divorțez luna viitoare (intenționăm să luăm un apartament prin prima casă iar el are o poprire consistentă pentru un credit luat în timpul fostei căsătorii), il pot trece ca tată?
Sau pot să merg pur și simplu la starea civilă și să declar că doresc să fie trecut ca tată?

Mulțumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:46, 27 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă mă căsătoresc azi și divorțez luna viitoare

Care e logica ?
adoptia nu are legatura cu casatoria dvs , 2 puteti mandata sau lasa prin testament cine vreti sa fie tutore pt copilul dvs.
legeat sa casatorie si bunrui, puteti sa adoptati la casatorie regimul separatiei de bunur, casa va fi bunul dvs exclusiv, nu trebuie sa divortati, cum nu trebuie sa va casatoriti ca omul sa adopte copilul.

Pentru siguranță și fără iubiri subite pentru copil din partea altora, aș fi vrut că el să figureze pe certificat în dreptul numelui tatălui. :)
(de altfel, testamentul se poate ataca oricând.)
O soluție fără mers în instanță și alte minunății, în România totul durează muuult prea mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adoptia se poate realiza doar prin instanta.
o solutie mai rapida ar fi ca omul sa il recunoasca la starea civila, asta ar fi mai rapida, insa nu e corecta, inseamna un fals in declaratii si recunoasterea poate fi contestata de oricine.. si de tatal natura si de acest barbat peste ani.
cea mai sigura varianta e adoptia.
desi nici desemnarea tutorelui prin mandat sau testament nu era de lapadat.
puteti sa facti asta si apoi sa incepeti procedurile de adoptie, nu va dura mult si exista un plan de rezerva in caz ca ramana copilul descoperit.


Art. 114

Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti sau pus sub interdicţie judecătorească este lipsită de efecte.

(3) Desemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată.

(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la Art. 1046 sau la Art. 2033, după caz.

(5) Notarul public sau instanţa de tutelă, după caz, are obligaţia să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.


Detalii: [ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minori catre frate major eircssrevni9102 eircssrevni9102 Buna ziua! sunt intr-o situatie complicata, mama mea si a fratiilor mei este pe sfarsite si noi stam si cu tatal in casa dar nu este trecut pe certificatele de ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Sunt tutorele fiicei mele, bolnava pshic.Ce trebuie sa fac ca in cazul decesului meu sa fie desemnata tutore persoana pe care noi o dorim.Daca aceasta este ... (vezi toată discuția)
Desemnare tutore/curator anterior desesului georgia_qaz georgia_qaz Buna ziua, va adresez rugamintea de a ma ajuta cu informatii privind modalitatea prin care sora mea care are 2 copii, locuieste impreuna cu tatal copiilor ... (vezi toată discuția)