avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... A cata parte dintr-o mostenire revine sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

A cata parte dintr-o mostenire revine sotului supravietuitor

Buna ziua! Tatal meu decedat si- cumparat dupa divortul de mama un apt
Dupa mai multi ani s-a recasatorit dar copii nu a mai avut.Inainte de moarte cu destui ani a dispus ca eu sa am in proprietate apt. iar sotia in cazul decesului sau sa aiba uzufructul viager. As dori sa stiu daca sotia lui are dreptul la o parte din valoarea apt. Ea pretinde ca i se cuvin 25% conf. legii dar mi se pare mult.Plus ca de acele peocente ar putea beneficia o ruda a ei dupa ce moare si ea.(copii nu are).Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Nikole59 , utilizator 07:45, 30 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca voia sa dispuna realmente incheia acte de instrainare cu clauze.
In caz contrar, fiind doar o mostenire legala, copii mostenesc impreuna 3/4 si sotia supravietuitoare 1/4 din masa succesorala deci si din acel apartament.
Multumesc mult pt. raspuns! Problema este ca abia acum dupa 9 ani de la decesul tatei fosta sotie vrea sa mergem la notar si sa acceptam succesiunea iar mie nu a vrut sa imi arate niciun act.Ma gandesc sa nu am surprize.Va doresc o zi desavarsita !
Puteti cere sa vedeti actele in fata notarului.
Si la decesul sotiei, cota acesteia va revine dvs., daca dumneaei nu are copii.
Multumesc pt raspuns!
Este greșit răspunsul lui Ionuț.ion.
Averea ce va rămâne după decesul soției tatălui dvs. (inclusiv ceea ce ea a moștenit de la tatăl dvs. în calitatea ei de soție supraviețuitoare, adică o pătrime din moștenire) va fi moștenită de rudele ei (mamă, tată, frați, surori, unchi, mătuși etc. până la veri primari). Dvs. nu sunteți rudă cu ea și nu o moșteniți.

Ce ați vrut să spuneți prin „a dispus”? În ce fel? Prin ce act?
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ... Liviur83 Liviur83 Buna ziua! Va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ieftin ...tatal meu vrea sa treacă niște bunurile pe mine , testamentul este o varianta mai ... (vezi toată discuția)
Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)