avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... A cata parte dintr-o mostenire revine sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

A cata parte dintr-o mostenire revine sotului supravietuitor

Buna ziua! Tatal meu decedat si- cumparat dupa divortul de mama un apt
Dupa mai multi ani s-a recasatorit dar copii nu a mai avut.Inainte de moarte cu destui ani a dispus ca eu sa am in proprietate apt. iar sotia in cazul decesului sau sa aiba uzufructul viager. As dori sa stiu daca sotia lui are dreptul la o parte din valoarea apt. Ea pretinde ca i se cuvin 25% conf. legii dar mi se pare mult.Plus ca de acele peocente ar putea beneficia o ruda a ei dupa ce moare si ea.(copii nu are).Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Nikole59 , utilizator 07:45, 30 Mai 2020
Buna ziua ! Nu stiu prin ce act a dispus tatal meu ca sotia lui sa aiba uzufructul viager deoarece ea a refuzat mereu sa imi prezinte ceva in concret ba a refuzat sa imi dea si certificatul de deces al tatalui meu sau o copie macar.Acum sotia vrèa sa ne vedem la notar chipurile ca sa "ne intelegem" ca asa costa mai putin.Oricum cred ca are obligatia ca macar in fata notarului sa prezinte ce acte poseda, eu trebuie sa le citesc si apoi sa semnez sau nu ceva.Ea este o fiinta vicleana si de aceea am teama ca vrea sa imi intinda o capcana(nu stiu daca are cum).Va multumesc !
O capcană ca să ce? Oricum dvs va revine o cota de 3/4.
Iar daca tatăl dvs i-ar fi transmis bunurile din timpul vieții, nu ati mai fi avut acum pentru ce sa dezbateti succesiunea.
Dacă ați fi vrut să aveți certificatul de deces, ați fi putut să-l obțineți de la primărie/serviciul de evidență a persoanelor.
Dacă ați fi vrut să aflați despre existența unui eventual testament lăsat de tata, ați fi putut să aflați de la orice notar.
Bineînțeles că vrea să ajungă la notar ... inainte de a muri ... și ea.
Fiindcă așa se face după moartea cuiva, care a lăsat ceva de moștenit. Sau măcar se încercă rezolvarea pe această cale (notar) înainte de a ajunge la conflict (în instanță).
Până acum am înțeles ce vrea ea.
Dvs. ce vreți? Căci, după cum am spus mai sus, nu este în avantajul dvs. să așteptați să moară și ea. Pentru că nu o moșteniți. Firesc ar fi să discutați cu ea și să vedeți ce vrea. (legal are dreptul la o pătrime din averea defunctului). Dar poate că, în esență, vrea doar să moară pe perna ei. Caz în care se poate ajunge - prin bună înțelegere - la ceea ce tatăl dvs. ar fi vrut, dar nu o fi apucat să scrie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
romascanu, moderator
Eu am vrut din anul decesului tatalui meu sa facem acceptarea de succesiune am si un act facut de d-na notar la care am fost dar sotia lui nu s-a prezentat.Apoi mi-a murit la foarte scurt timp mama si nu m-a mai interesat problema cu mostenirea tataluu meu. Relatia dintre sotia lui si mine nu a fost una normala pt dansa mereu a vrut sa il indeparteze de mine pe tatal meu, ceea ce oarecum a reusit.Eu nu ii port pica sotiei deoarece l-a ingrijit foarte bine si parca s-a mai potolit si ea acum.Ce vreau este sa realizez aceasta acceptare a succesiunii,sa se rezolve amiabil la notar totul.Ce ma roade este daca poate emite pretentii vizavi de continutul mostenirii.Ea spune ca ar trebui sa ii platesc impozitele pe apt. care le-a platit ea.Dar eu neavand nimic la mana ca as fi proprietara si nici acces macar in incinta locuintei de ce sa o fac?Dupa ce voi dobandi in propriwtate apt da, voi plati.Va multumesc pt bunavointa !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ... Liviur83 Liviur83 Buna ziua! Va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ieftin ...tatal meu vrea sa treacă niște bunurile pe mine , testamentul este o varianta mai ... (vezi toată discuția)
Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)