avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speța succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speța succesiuni

Help !!!
După defunctul Claudius a rămas o masă succesorală în valoare de 240.000 de lei.
Defunctul nu are descendenţi şi nici soţ supravieţuitor ci doar moştenitori din clasa a II-a, respectiv:
- mama defunctului, doamna Hermina;
- doi fraţi buni ai defunctului, numiţii Octavius şi Titus;
- nepoţii de soră ai defunctului, copiii surorii defunctului, numita Carolina, care a fost soră numai după mamă şi care a predecedat defunctului, lăsând doi descendenţei, cei doi nepoţi de soră ai defuntului – Cornelius şi Aurelius
- un frate numai după tată al defunctului, numitul Maximilian.
Dintre toţi moştenitorii declară că acceptă succesiunea: mama defunctului, doamna Hermina, fratele bun Octavius, fratele numai după tată Maximilian; cei doi nepoţi de soră Cornelius şi Aurelius.
Fratele bun Titus, nu acceptă moştenirea, dar declară că acceptă succesiunea cei trei copii ai acestuia: Cezar, Remus şi Ovidius, învederând că şi ei sunt în clasa a II-a de moştenitori şi ar fi fost înlăturaţi de la moştenire numai de tală lor. Dacă însă tatăl lor a renunţat, ei au declarat că acceptă moştenirea în nume propriu.

Cum vor veni la moştenire fiecare dintre moştenitori )în nume propriu sau prin reprezentare) şi ce valoare din moştenire va primi fiecare moştenitor acceptant, având în vedere regulile devoluţiunii legale şi cotele ce se cuvin fiecărei clase de moştenitori.

Sunt in Ceață
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Daniela Covaci, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:41, 28 Mai 2020
Dacă defunctul nu era căsătorit şi nu avea descendenţi la data decesului, dar avea un părinte şi unul sau mai mulţi fraţi în viaţă

- părintele moşteneşte partea de 1/4 din masa succesorală;
-fraţii au dreptul la o cotă de 3/4 din moştenire.

. Dacă vreunul dintre fraţi este predecedat, respectiv a murit înaintea defunctului, cota sa va fi moştenită de către copiii săi, aflaţi în viaţă la data decesului defunctului. Dacă există şi fraţi vitregi, cota de 3/4 din succesiune se va împărţi pe linii: jumătate (3/8) pe linia paternă, între fraţii după tată şi fraţii buni, iar cealaltă jumătate (3/8) pe linia maternă, între fraţii după mamă şi fraţii buni.

Maximilian, Cezar, Remus si Ovidius nu au drept la mostenire.

- Cezar, Remus si Ovidius nu au vocatie la mostenire, fiind indepartati de fratii defunctului care sunt rude de grad mai apropiat. Totodata, deoarece autorul lor, Titus, renunta la mostenire, in privinta lor nu opereaza reprezentarea succesorala, eii find indepartati de la mostenire tocmai pentru ca nu urca in gradul lui Titus pentru a veni in concurs cu ceilalti mostenitori (asa cum fac Cornelius si Aurelius)

Mostenirea va fi deferita astfel:
- Hermina, mama 1/4 sau 4/16 sau 8/32
- Maximilian - frate dupa tata - 3/16 sau 6/32
- Octavius - frate bun - 6/16 sau 12/32
- Cornelius - nepot de sora dupa mama predecedata - 3/32
- Aurelius - nepot de sora dupa mama predecedata - 3/32

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune buni271 buni271 multumesc anticipat tuturor celor care vor avea rabdarea si amabilitatea sa-mi raspunda la urmatoarea speta: un unchi(fratele tatalui) a decedat acum 2 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)