avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda de circulatie

Buna ziua . Am luat o amenda de circulatie pentru viteza si am carnetul suspendat 90 de zile cu posibilitate de ridicare la 30 de zile cu retestare. Intrebare este : daca fac contestatie si pierd procesul cat timp imi va fi suspendat carnetul si daca mai pot da retestarea pt 30 de zile?
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
Ovy80, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:50, 5 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veti mai beneficia de test si de reducere, daca depuneti plingere si pierdeti. Veti executa suspendare intreaga, de 90 de zile.
Art. 118 aliniatul 4 din OUG 195/2002
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
latka, utilizator
Am citit si eu art.118 dar nu am gasit unde scrie daca mai beneficiezi sau nu de reducerea suspendarii.

latka a scris:

Nu veti mai beneficia de test si de reducere, daca depuneti plingere si pierdeti. Veti executa suspendare intreaga, de 90 de zile.
Art. 118 aliniatul 4 din OUG 195/2002
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am subliniat fraza respectiva. Nu mai sunt alte formalități de îndeplinit, veți executa suspendarea, asa cum vi s-a stabilit.
Imi cer mii de scuze, de anul asta se poate da de reducere si daca pierzi procesul, si daca nu predai permisul la timp:

Art. 104
(4) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, în cazul în care aceasta a fost majorată conform art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (7), după caz.

Art. 118
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

[ link extern ]

Acum mi-a picat fisa cu rostul aliniatului 4 de la art. 104. Modificarea e proaspata, din februarie.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
latka, utilizator
Buna seara,am o situatie putin asemanatoare.Ma judec inca cu Politia ptr ca pe E 85 CNAIR nu isi pune in practica regulile europene dar genereaza bani la bugetul statului prin amenzi si politia,suspendari de permise!!Deci,sant cetatean elvetian(nu european)politia are reguli clare pe care nu le respecta tocmai ptr a genera surplus de venit-fie ciubuc cel mai ades -cum si mie mi s a sugerat,fie,cand nu merge,la bugetul statului!!Intrebarea mea este care sant parghiile necesare de protectie a participantilor la trafic,in conditiie in care cel care este obligat prin lege,sa vegheze la punerea in practica a legii,nu o face!!O incalcare a legii cauzata de o acceptare din partea politiei rutiere a unei incalcari a legii,genereaza o alta incalcare a legii,NEVOIT!!!Repet intrebarea,CINE SE FACE INTR O ASTFEL DE SITUATIE VINOVAT??Participantul in trafic,care nu beneficiaza de o protectie clara-sigura din parte administratorului drumului-chiar daca este platitor de taxe si impozite ptr drumuri sigure-marcate la nivel eiropean sau politia rutiera care aduce bani la bugetul statului ILICIT??Cine poate sa mi dea un raspuns ??

latka a scris:

V-am subliniat fraza respectiva. Nu mai sunt alte formalități de îndeplinit, veți executa suspendarea, asa cum vi s-a stabilit.

Dumneavoastra practic spuneti ca politia rutiera impreuna cu CNAIR este stat in stat si decid singuri pe siguranta noastra in trafic,pe nervi nostri in trafic si ca ei nu pot fi trasi la raspundere???Ce fel de avocati santeti??
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2023
Stejarul Batran, utilizator

Alte discuții în legătură

Redobandire permis suspendat pentru viteza stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h. Situatia este complicata, urmeaza sa ma mut din ... (vezi toată discuția)
Prin plângere contra pv pierzi dreptul la reducere suspendare permis prin testare? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Aș dori informații despre legislația actualizată și despre procedura reală în perioada actuală. Permis suspendat 90 zile ptr. viteză la ... (vezi toată discuția)
Daca am avut permisul suspendat pt viteza 90 zile in 2019 ,am ... Tunaru Marian Tunaru Marian Daca am avut permisul suspendat pt viteza 90 zile in 2019 ,am fact contestatie la instanta, am pierdut si depun permisul in max 15 zile de la politie. Am drept ... (vezi toată discuția)