avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este termenul de depunere plângere penală ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este termenul de depunere plângere penală pentru declarații mincinoase?

Bună ziua! În data de 7.1.2020 o persoană a depus o reclamație la o instituție a statului unde lucrez care a fost declinată spre competență soluționare Parchetului, înregistrându-se un dosar penal pe numele meu.
Dosarul penal a fost înregistrat la Poliția unde locuiesc în data de 22.1.2020. În data de 21.2.2020 am fost chemat la Poliție pentru a mi se aduce la cunoștință că s-a început urmărire penală, citirea reclamației și să dau o declarație.
În data de 28.5.2020 am primit pe mail ordonanța de clasare a dosarului în care aveam calitatea de făptuitor.
Întrebarea mea este: Care este termenul în care trebuie să mă încadrez pentru a depune plângere penală împotriva martorilor din dosar pentru declarații mincinoase.?
Menționez că am decis să nu depun plângere penală împotriva martorilor până când nu primesc ordonanța procurorului pentru a afla măsura dispusă împotriva mea.
Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
visancatalin, utilizator
Bună ziua,

Legea nu prevede niciun termen în care trebuie sa fie depusa plângerea pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Avand in vedere ca aceasta infracțiune este una împotriva infaptuirii justiției, introducerea unei plângeri prealabile nu este necesară pentru a putea fi pusa în mișcare acțiunea penala. Legea stipulează un termen de 3 luni doar în cazul plangerii prealabile, dar nu și în cazul plangerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii la politist aidu aidu Am citit declaratia data de faptuitor (persoana impotriva careia am formulat plangere penala pt inselaciune) organelor de cercetare. In acea declaratie a ... (vezi toată discuția)
In ce termen se poate face plangere pt. infractiunea de aiai aiai marturie mincinoasa? ( a unui martor intr-un proces civil) in 2 luni? (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciurli_si_burli ciurli_si_burli In cazul in care procurorul de sedinta considera ca un martor a depus marturie mincinoasa intr-o cauza penala si spune verbal articolul de lege si ca martorul ... (vezi toată discuția)