avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate angajatorul obliga angajatul ca sa rezerve 10 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate angajatorul obliga angajatul ca sa rezerve 10 zile de concediu pentru sfarsitul anului?

Buna ziua,

Lucrez la multinationala, mi-au mai ramas 10 zile de concediu pe acest an, din care am vrut sa mai scot 2 zile. Surpriza, cererea de concediu a fost reepinsa se catre HR, pe motivul ca se rezerva 10 zile de concediu pentru sfarsit de an si acum trebuie sa-mi iau concediu fara plata.Vreau sa precizez ca nu sunt singur in aceasta situatie la firma. Comunicatul intern legat de rezervarea zilelor am primit acum o luna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 3 Iunie 2020
1. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz .

2. Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia..

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a trimite in "somaj tehnic" salariatii.

3. Se poate sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Covid-19 concediu de odihna reportat GabirielaM GabirielaM Poate angajatorul să-și oblige salariații să efectueze concediul de odihnă reportat din anul anterior (2019) in situatia actuala de stare de urgenta? (vezi toată discuția)
Concediul de odihna in preaviz concediere colectiva PDanika PDanika Firma unde am lucrat a facut concedieri colective si a decis sa includa zilele de concediu de odihna (10)in perioada de preaviz fara sa anunte sau sa aiba ... (vezi toată discuția)
Concediu Gianinaionela Gianinaionela Ma poate obliga angajatorul sa imi iau concediu de odihna in perioada aleasa de el,fara sa ma intrebe si pe mine?! (vezi toată discuția)