Buna ziua,
Sunt impreuna cu partenerul meu de aproape 20 de ani, avem impreuna 2 copii minori si mai multe proprietati imobiliare achizitionate in aceasta perioada, pe numele unuia sau altuia dintre noi doi.
Cum putem face ca aceste bunuri sa devina proprietatea ambilor?
Nota: Niciuna dintre proprietati nu are ipoteca sau ceva limitari.
Va casatoriti si incheietai o conventie matrimoniala de comunitate conventionala.
"Aduceti" la comunitate bunurile fiecaruia si din proprii, le transformati in comune.
In cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, derogarea de la regimul comunităţi legale poate viza, potrivit art. 367 din noul cod:
a) includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia celor de uz personal sau destinate exercitării profesiei;
b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; menţiunea că executarea clauzei de preciput se va face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
Noul cod civil prevede, prin art. 368, că regimul juridic al comunităţii convenţionale se completează cu dispoziţiile privind regimul comunităţii legale, în măsura în care prin convenţie matrimonială nu se prevede altfel.
de ce vreti sa faceti asta cat fiecare are pe numele lui ceva ?
vedeti ce are fiecare pe numele lui si incheiati o tranzactie cat sa egalizati valoarea bunurilor detinute de fiecare. Adica daca are el o casa in plus sa v-o dea pe aia.
(Atentie ca prin vanzare trebuie sa dati banii prin banca daca valoarea atinge 10 mii de euro, iar prin donatie, e mai greu de revandut ulterior, daca ati dori.)
Asa, fiecare cu bunul lui, ati avea mai multe libertate in ce priveste bunurile sale si acum si dupa decesul partenerului., cand ar trebui ca unul dintre voi sa dezbata mostenirea pt toate bunurile impreuna cu copiii- costuri in plus, plus ca va fi emai greu de vandut cate o proprietate..
Bunuri comune
Lyca
Buna ziua,
Sunt casatorita de aproape 11 ani.
Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)