avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune

Buna ziua,
Sunt casatorita de aproape 11 ani.
Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de casatorie.
Va rog frumos sa imi spuneti cum pot deveni proprietar pe actuala locuinta?
Multumesc frumos!
~ Conținut șters la cerere ~
Bunul este propriu al sotului si nu poate deveni comun al sotilor indiferent de durata casatoriei.

Pt a avea si dvs un drept asupra imobilului trebuie ca sotul dvs sa dispuna in acest sens.
Doar prin mostenire ați avea drept dacă nu veți fi divorțată la momentul dezbaterii moștenirii.
Fiind bun propriu nu aveți drept de proprietate.
Când soţii optează pentru regimul comunităţii convenţionale, cuprinsul convenţiei se poate referi la unul sau mai multe dintre aspectele prevăzute la art. 367 lit. a-e) din noul cod civil, respectiv:
a) includerea în comunitate, total sau parţial, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri.

b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unuia dintre soţi îi este imposibil să-şi exprime voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, dar numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru este imposibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
În cazul comunităţii convenţionale, soţii pot stabili anticipat, la data încheierii convenţiei matrimoniale, cota parte ce le revine din bunurile achiziţionate în comun în timpul căsătoriei, cotă-parte obligatorie pentru toate achiziţiile din timpul căsătoriei şi orice modificare a acestei clauze va fi precedată de lichidarea regimului matrimonial şi încheierea unei alte convenţii matrimoniale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Drepturi și familie - cum pot fi trecută în actul de proprietate pe apartament al soțului? Mari44 Mari44 Buna ziua! Sunt la a doua căsatorie legal de 7 ani ( soțul tot la a doua căsnicie) el are 2 copii din prima căsătorie . Soțul are un apartament ... (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)