avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire minor din tara

Buna ziua ! Am o fetita de 5 ani . Doresc sa merg cu ea in vacanta peste hotare . În urma divorțului eu si fostul soț avem custodie comună, ea rămânând la mine .El nu dorește să mi dea procura pentru a.i face pașaport si nici pentru a ieși din tara . Pot face ceva in cazul acesta sau trebuie să aștept până la vârsta de 18 ani pentru a putea părăsi țara ? Multumesc !!
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2020
AlinaIonela13, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie desigur sa asteptati ca fetita se devina majora.
Aveti posibiilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti de suplinire acord, urmand ca in cadrul actiunii sa probati refuzul paratului, iar instanta sa constate ca acest refuz este unul abuziv si contrar insteresului minorei.
Perioada pentru care puteti obtine o astfel de hotarare este de maxim 3 ani.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2020
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
acest răspuns util
si dupa ce trece acei trei ani ce se intampla in astfel de cazuri? de exemplu fosta concubina a plecat cu copilul in alta tara si sa stabilit acolo (in cazul meu sentinta tine loc de semnatura) dupa acesti trei ani va avea nevoie din nou de semnatura mea? si de acordul meu? va multumesc!!

MARTA SIMONA PETRE a scris:

Nu trebuie desigur sa asteptati ca fetita se devina majora.
Aveti posibiilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti de suplinire acord, urmand ca in cadrul actiunii sa probati refuzul paratului, iar instanta sa constate ca acest refuz este unul abuziv si contrar insteresului minorei.
Perioada pentru care puteti obtine o astfel de hotarare este de maxim 3 ani.

Da. Dacă între timp se întoarce în România și vrea să plece iar.
Dacă rămâne acolo definitiv...cam nasol pt dvs.
acest răspuns util
Bună seara,

Puteți formula o cerere de ordonanta presedintiala prin care sa solicitati suplinirea acordului părintelui pentru a părăsi țara împreună cu minora, motivata în fapt și în drept, însă, aceasta suplinire nu va fi pe durata nedeterminata..
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
Avocat Trifan Bianca Elena , Avocat
Buna ziua,

Suplinirea acordului paratului s-ar realiza pe o perioada maximala de 3 ani, deplasarile pot viza statele membre ale UNIUNII EUROPENE, spre exemplu.

Puteti preciza in scris perioadele cand ati intentiona sa efectuati anumite deplasari, orientativ, respectiv statele pe care le vizati, pentru a le vizita.

Precizati ca deplasarile vor fi realizate in scop turistic, nu pentru a va stabili resedinta in alt stat.

Suplinirea paratului poate fi realizata pe cale judiciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz acord pentru pasaport minor george12345 george12345 buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea ... (vezi toată discuția)
Custodie Ramonaghita Ramonaghita Dacă sunt divortata si am custodia copilului dar cu autoritate comună mă pot stabili in altă țară cu acesta dacă tatăl nu este de acord ? (vezi toată discuția)
Buna ziua.eu si tatăl copilului meu nu suntem căsătoriți,avem un copil impreuna dar el nu a mai venit de 1 an Utilizator2828 Utilizator2828 Am un copil in varsta de 2 ani si 2 luni. Cand eram însărcinată în 4 luni am decis ca este mai bine să ma despart de tatal copilului meu in schimb am ... (vezi toată discuția)