avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... situatia chiriasului in cazul vanzarii unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

situatia chiriasului in cazul vanzarii unui imobil

Firma x, cu asociat unic, detinea cu titlu de proprietate un imobil. Imobilul este inchiriat unei persoane juridice. De cateva zile firma proprietara a vandut imobilul catre asociatul unic. Actualul proprietar, persoana fizica doreste sa vanda imobilul, mai departe unei alte persoane fizice. Intrebari:
1. care este situatia chiriasului, tinand cont de faptul ca actualul contract este inca in vigoare?( in contractul de inchiriere nu e nimic specificat cu privire la situatia chiriasului in cazul vanzarii imobilului )
2. proprietarul nu avea obligatia de a a face chiriasului prima oferta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cris2005 , utilizator 14:41, 16 Decembrie 2009
1. Conform art.1441 C.civ. "daca locatorul vinde lucrul inchiriat sau arendat, cumparatorul este dator sa respecte locatiunea facuta inainte de vanzare.....afara numai cand desfiintarea ei din cauza vanzarii s-ar fi prevazut in insusi contractul de locatiune".
2. Nu, decat in cazul in care aceasta obligatie era stipulata in contract (ca lege a partilor/ art.969 C.civ.)
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
ContSters36411, utilizator
Deja ati primit un raspuns fundamentat... dar se poate ca noul proprietar sa incerce sa modifice unele clauze contractuale, in termenele si in conditiile stipulate in contractul existent... Prin urmare raportul contractual se poate schimba.
Dupa cum a specificat si colegul Zaharia , contractul de inchiriere e opozabil tertelor persoane , carora le incumba obligatia de a-l respecta .
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Singura conditie este ca locatiunea sa aiba data certa inaintea vanzarii.
Ce este prevazut in contract la capitolul "incetarea contractului"? Care sunt cauzele de incetare a contractului?

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)