avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintare, santaj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintare, santaj

Buna ziua. Lucrez la filiala din Sibiu a unei Companii cu sediul in Bucuresti. Cu ocazia avizarii unui studiu de fezabilitate la Sibiu, am facut multe observatii la acest document (20 de pagini). Proiectantul nu a vrut sa implementeze observatiile mele si, fiind persoane cu mare putere si influenta, au apelat la Companie in Bucuresti. De la Bucuresti li s-a atras atentia directorilor de la Sibiu sa avizeze documentul, ca urmare s-au facut presiuni asupra mea sa renunt la observatii, dar nimeni nu a spus proiectantului sa respecte observatiile mele, eu fiind de specialitate. In cadrul sedintei de avizare nu am reusit sa lamuresc proiectantul iar la un moment dat chiar directorul tehnic, presedintele comisiei de avizare, a inceput sa ii tina partea proiectantului, desi nu are cunostinte pe respectiva specialitate (managementul mediului). La terminarea sedintei, de fata cu toata lumea din sala, directorul tehnic a spus ca daca fac punct de vedere cu observatii si, ca urmare, se respinge avizarea, ma va baga in comisia de cercetare disciplinara pentru ca am blocat si intarziat lucrarea.
A mai urmat un schimb de e-mail-uri intre mine, directorul tehnic, seful meu, persoane din Companie, in care directorul tehnic mentiona din nou cercetarea disciplinara. In plus a afirmat ca nu sunt compatibila cu postul pe care il ocup, ca am probleme cu toti colegii mei responsabili de proiect, ca nu este pentru prima data cand blochez lucrari, ca am probleme cu autoritatile cu care am colaborare (autoritati de mediu si de ape).
In ipoteza in care eu am facut corect si la timp ce aveam de facut si nu am acele probleme, pe care directorul tehnic nu le poate dovedi, am doua intrebari:
1. Acea amenintare cu comisia disciplinara se incadreaza la amenintare si santaj din codul penal? As avea castig de cauza daca as depune o plangere penala?
2. Celelalate afirmatii prin care ma caracteriza si care au ajuns la mai multe persoane din Sibiu, din Bucuresti si de la proiectant se pot incadra la calomnie, defaimare? As merge pentru acestea cu o cerere de chemare in judecata.

Mai am o serie de e-mail-uri de acum 2-3 ani, in care acest director tehnic are o atitudine similara.

Cu multumiri,
Corina
Cel mai recent răspuns: Corina Grigorescu , utilizator 12:04, 9 Iunie 2020
Bună ziua,

Din pacate, acele fapte nu se încadrează pe infracțiunea de șantaj.

Cu privire la infracțiunea de calomnie, aceasta nu mai este prevăzută în Codul penal actual.

Singurul lucru pe care îl puteți face e sa introduceți o cerere de chemare în judecata prin care sa solicitați repararea prejudiciului suferit pentru atingerea adusa reputației dumneavoastră profesionale.

Astfel, menționez ca demnitatea, viata privata și reputația profesionala sunt drepturi consacrate și aparate atât de Convenția Europeană a Drepturilor Omului cat și de legislația națională. Spre exemplu, potrivit dispozițiilor art. 72 din Codul civil:

"(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.

(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75."
Multumesc pentru raspuns. Pentru calomnie mergeam pe codul civil, cu cerere de chemare in judecata. Nici "amenintare" nu merge pe codul penal? In scopul de a da el bine la Companie, ca merg lucrarile.
Nu merge nici cu amenințare pe Codul penal. Amenințarea, ca să fie faptă penală, trebuie să vizeze săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare, ceea ce în general se interpretează tot ca o faptă nelegală.

Ori, în speță, ați fost amenințată cu cercetarea disciplinară, ceea ce nu reprezintă o faptă nelegală, pentru că este atributul angajatorului să cerceteze disciplinar angajatul, conform dreptului muncii, iar soluția cu privire la cercetare o dă comisia și eventual instanța de judecată.

Mai mult, amenințarea ca să fie faptă penală trebuie să producă o stare de temere; ori dumneavoastră socotiți că o eventuală cercetare disciplinară nu ar fi întemeiată, deci n-aveți de ce vă teme.

Cu respect,

Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc dle avocat
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta, injurii si calomnie gigione01 gigione01 Lucrez ca fochist in cadrul DGASPC la un centru de integrare prin terapie ocupationala.Nu am prea mare legatura cu ceea ce se intampla in pavilionul cu ... (vezi toată discuția)
Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Art.371 acuzatii de incest / homosexualitate facute in public cristi44 cristi44 Va salut, Un individ a facut in public afirmatii de relatii incestuoase catre o mama de 70 ani si fiul sau de 50 ani, in acelasi timp afirmand ca fiul este ... (vezi toată discuția)