avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu acordul soțului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu acordul soțului

Buna seara! In data de 1 iulie am data procesului deschis de către sot. Eu sunt de acord cu divorțul si tot ce a declarat acesta. Întrebarea mea este, după primirea hotărârii de divorț mai trebuie așteptat 30 de zile pentru a schimba actele de identitate? Având in vedere ca e de comun acord.
Va mulțumesc!
Dacă ați hotărât să reveniți la numele anterior, da.
În termenul de 30 de zile oricare dintre părți are dreptul sa atace hotărârea primei instante..
In cazul divortului prin acord, hotararea este una definitiva.

Art. 930. - Jurisprudență, Doctrină (1)

(1) La termenul de judecată, instanța va verifica dacă soții stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor și, în caz afirmativ, va pronunța divorțul, fără a face mențiune despre culpa soților. Prin aceeași hotărâre, instanța va lua act de învoiala soților cu privire la cererile accesorii, în condițiile legii. Jurisprudență

(2) Dacă soții nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, instanța va administra probele prevăzute de lege pentru soluționarea acestora și, la cererea părților, va pronunța o hotărâre cu privire la divorț, potrivit alin. (1), soluționând totodată și cererile privind exercitarea autorității părintești, contribuția părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor și numele soților după divorț.

(3) Dacă va fi cazul, cu privire la celelalte cereri accesorii instanța va continua judecata, pronunțând o hotărâre supusă căilor de atac prevăzute de lege.

(4) Hotărârea pronunțată în condițiile alin. (1) este definitivă, iar hotărârea pronunțată potrivit alin. (2) este definitivă numai în ceea ce privește divorțul, dacă legea nu prevede altfel.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord roxana76 roxana76 As dori sa stiu in cazul unui divort de comun acord, pe baza noilor modificari, daca sotii se pun de acord cu cine sa ramina copilul, cat sa fie pensia ... (vezi toată discuția)
Actiune perimata matachecarmen1973@yahoo.com matachecarmen1973@yahoo.com in anul 2010 sept,sotul meu a introdus actiune de divort iar termenul stabilit a fost peste 6 luni,dar noi nu ne am prezentat ;in luna martie 2012 am primit o ... (vezi toată discuția)