Am o intrebare la dumneavoastra: o persoană angajata pe o functie de conducere si care se află de o luna de zile in concediu prenatal, mai are drept de semnătură in firma si dreptul de a-si mai exercita funcția in perioada prenatalului? Concret: in perioada prenatalului directorul vine zilnic la munca, semneaza contracte si dispoziții si ia decizi. In această perioada primeste banii din prenatal, dar si bani la negru oferiti de patron, pentru munca prestata la serviciu.
Buna ziua
Art. 50. [suspendarea de drept] din Codul muncii
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
...
Puteti sesiza ITM, pentru munca la negru, si Casa de sanatate ( parca dumnealor platesc acest concediu).
Multumesc pentru raspuns!
Ma interesa mai mult daca mai are dreptul de semnatura si decizii in firma atâta timp cat ea se afla in plata concediului prenatal ( plătit de CAS ).
Art. 151. [definitia muncii nedeclarate]
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii; c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Avand c.i.m. suspendat nu mai poate desfasura activitatea in firma pentru ca se poate considera "munca la negru".
La suspendarea contractului trebuia numita o persoana ce il/o inlocuite pe aceasta perioada si aceasta semneaza toate actele, deciziile....
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
In speta, nu mai are niciun drept de semnatura si decizii in firma atat timp cat are c.i.m. suspendat.
Dreptul muncii
ridhima
buna ziua am lucrat o saptamana la o firma , si cand i-am dat patronului mesaj sa imi dea banii pt zilele lucrate mi-a spus ca ii lipseste un stick cu niste ... (vezi toată discuția)