avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,am si eu o problema.In urma cu 5 ani socrul meu a decedat,de atunci si pana acum nu s-a efectuat succesiunea.Ca si succesori ai casei sunt soacra mea si cei 3 copii.
Copii sunt de acord sa renunte la succesiune ,la dreputl lor in favoarea mami.Cum se procedeaza in acest caz? Am inteles ca prin judecata este mai ieftin? La cat se ridica costurile prin judecata? Casa nu are o valoare mare. va multumesc
Cel mai recent răspuns: darioti , utilizator 20:39, 15 Decembrie 2009
Pentru a deschide succesiunea mergeti la un notar public,iar fii daca vor sa renunte la partea lor trebuie sa renunte in scris in fata notarului,cred ca este cel mai simplu si mai ieftin.
Daca deschide succesiunea printr-o actiune in instanta,vor trebui platite taxele de timbru judiciar si fiscal, plus cheltuieli de judecata si dureaza mai mult,ca timp pana la solutionarea cauzei.
Renuntarea este un act autentic si are in vederea succesiunea in integralitate , nu poate fi una cu privire la anumite bunuri.
Si, odata exprimata dorinta de a fi strain de mostenire, numai in termen de 6 luni de la moarte se mai poate reveni asupra acestei decizii (printr-o revocare ).

Daca succesiunea e dezbatuta in termen de 2 ani de la deces , se va plati ,in afara de onorariul notarului public , impozit de 1% raportat la masa bunurilor succesorale.

Daca transati aceasta situatie prin intermediul instantei de judecata, taxa judiciara de timbru e de 3% din valoarea bunurilor care sunt supuse dezbaterii si impartelii.

( adaugand aici si onorariul avocatului care trebuie sa va lamureasca cu privire la efectele juridice pe care le comporta situatia juridica data ).

Succes.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc,
ca sa fiu mai explicita e vorba de casa(ap cu 4 camere,la curte comuna) si un autoturism Dacia.Toate impozitele si taxele pentru aceste bunuri sunt achitate.Sa inteleg ca ,daca se merge la notar iar cei trei copii fac un act de renuntare,prctic este incheiat procesul de succesiune iar,cel in favoarea caruia se semneaza devine proprietar?
Da.
Va obtine certificat de mostenitor, cu care isi intabuleaza dreptul de proprietate.
Am inteles,va multumesc.Asta inseamna ca ,costurile vor consta doar in onorariul notarului si emiterea actului de proprietate?sau mai trebuie platita si acea taxa de timbru de 3% din valoarea imobilului?
Va multumesc


La cat se ridica costurile,poate sa ma ajute cineva?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
darioti, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in instanta Garname Garname Am si eu o intrebare legata de costurile procedurilor de rezolvare a unor probleme de succesiune in instanta, daca asa se numeste.. Este vorba de doi frati ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj IRINA86RO IRINA86RO BUNA ZIUA, Am un apartament cumparat impreuna cu fostul sot si am dori sa facem partajul dar nu stim cum ar fi mai ieftin ,sa facem partajul prin tribunal sau ... (vezi toată discuția)