avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii de acordare a diurnei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii de acordare a diurnei

Salutare!!! Am si eu o nelamurire- sunt detasat pe un santier undeva in tara si revin in localitatea de domiciliu din doua in doua saptamani un weekend stau pe santier. In acest weekend daca nu muncesc nu primesc diurna. Este legal?
mersi!
Cel mai recent răspuns: vtbvtb , utilizator 09:36, 22 Decembrie 2009
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, în scopul exercitarii unor lucrari în interesul acestuia. În mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar NUMAI cu consimtamântul scris al salariatului.
Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 1 an.
În mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la acel angajator, cu acordul ambelor parti, din 6 în 6 luni.
Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai în mod exceptional si pentru motive temeinice.
Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
Pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu îsi îndeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detasarea. În cazul în care exista divergente între cei doi angajatori si nici unul dintre ei nu îsi îndeplineste obligatiile, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se îndrepta împotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neîndeplinite
Multumesc pentru raspuns! Dar tot nu sunt lamurit. Am citit si eu HG.1860/2006 dar nu am gasit un raspuns clar la intrebarea mea. Mai exista si alta reglementare in domeiu.:)
In Regulamentul intern al unitatii trebuie sa se regaseasca, reglementate, si aceste aspecte semnalate de dvs.
In contractul colectiv nu este stipulat acest aspect, se face referire doar la prevederile legale in vigoare.
Daca trebuia sa lucrati atunci si v-ati luat liber pe motiv de vizita familiala, atunci nu primiti.
Daca era week-end-ul liber stipulat in programul de lucru, atunci trebuia sa vi se dea acea diurna.
P.S. Sigur nu e delegare? Doar acolo este diurna, la detasare sunt doar cheltuielile de cazare si indemnizatia de detasare.

Alte discuții în legătură

Diurna angajatilor din privat cristina_mar cristina_mar Buna ziua, am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) ... (vezi toată discuția)
Detasarea implica schimbarea fisei postului roberty roberty in cazul in care la noul loc de munca, unde am fost detasat, sarcinile de serviciu difera de cele avute inainte de detasare, trebuie sa-mi fie intocmita o noua ... (vezi toată discuția)
Detasare lungu_iulia lungu_iulia Buna seara Care sunt conditiile prevazute de lege pentru detasarea la un alt loc de munca? Am fost detasata pe o perioada de 30 de zile la un alt loc de ... (vezi toată discuția)