Buna ziua !
Am fost dat in judecata de catre cei de la anti-drog pt o cultura indoor de cannabis. Din informatiile pe care le detin si pe care le-am primit, este o sansa foarte mare ca pedeapsa finala sa fie 2 ani cu suspendarea pedepsei sub supraveghere (nu am antecedente penale). Mi-am recunoscut vinovatia. Am stat 24h in arest, dupa care s-a schimbat masura din arest preventiv in arest la domiciliu o luna, dupa acea luna s-a mai prelungit cu o luna arestul la domiciliu. Dupa arestul la domiciliu s-a schimbat masura in control judiciar 60 zile. Au trecut cele 60 zile oficial in data de 24.05.2020, moment in care asteptam sa aflu ce se intampla mai departe, dar nu am fost instiintat de absolut nimic.
Sunt destul de confuz si as vrea sa aflu informatii precum “ce se intampla?” “pot intoarce situatia in favoarea mea?” “cat timp ma poate tine procurorul in aceasta stare de ..nici libertate dar nici inchisoare?”
Mentionez ca nu-mi permit avocat momentan, si orice informatie suplimentara mi-ar fi de mare folos.
În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.
Nu prea vad cum ati putea intoarce situatia in favoarea dvs.Doar daca ar studia un avocat dosarul ati putea afla daca se poate face ceva.
Nu va ramane decat sa asteptati mai ales daca momentan nu va permiteti sa angajati avocat.
Este bine ca pe camera preliminara si la judecata sa aveti avocat ca sa va sporiti sansele la o pedeapsa cu suspendare.
Va multumesc pentru raspusnuri, as mai avea o intrebare ;
Sunt acuzat pt legea 143/2000 articolul 2. Am observat ca diferenta intre articolul 2 si 4 este ca la articolul 2 se includ si comercializarea drogurilor, iar la 4 nu. Din moment ce sunt acuzat pentru art.2, insemana ca cel mai probabil procurorul crede sau are dovezi asupra faptului ca pe langa cultura indoor, am mai si comercializat. Avand in vedere ca nu am comercializat vreodata, si sunt sigur ca ar fi trebuit sa fiu acuzat de art.4, si nu de art.2, isi vor da seama cei de la judecata sau cum se va proceda cu schimbarea acuzarii intr-un final?Exista o mare diferenta intre art.2 si art.4 legat de ce perioada de pedeapsa voi primii.
Nu este suficient ca procurorul sa creada ceva deoarece trebuie probat si orice dubiu profita inculpatului.
Este bine sa aveti avocat daca vreti sa va faceti aparari pe schimbarea de incadrare juridica pentru ca daca nu veti recunoaste acuzatiile nu veti putea beneficia de procedura simplificata si nici pedeapsa nu va putea fi redusa de instanta.
Ar fi recomandabil sa aveti avocat inca din faza de urmarire penala daca vreti sa faceti aparari.
Avocatul va studia dosarul.si va vedea care sunt probele.
CEDO si legea nationala da dreptul la avocat inculpatului pentru a exista egalitate intre acuzare si aparare pe toate aspectele procesului penal, ambii fiind profesionisti in drept si putand face aprecieri calificate.