avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna seara!
Intrebarea mea este urmatoarea:
Parintii mei naturali au divortat in 1993, eu ramanand in grija mamei, cu care locuiesc si astazi. Incepand cu anul 1994, mama mea a intrat intr-o relatie de concubinaj cu un barbat care a trait si locuit cu noi in casa pana anul acesta (mai 2020), cand a decedat. Ei nu au incheiat niciodata o casatorie si nici nu si-au oficializat in vreun fel relatia. El nu a mai fost niciodata casatorit si nici nu a avut copii. In ultimii ani a fost foarte bolnav, eu si mama mea ingrijindu-l pana la sfarsitul vietii. Exista vreo posibilitate legala prin care mama mea (pensionara) sa primeasca vreo pensie de urmas sau vreo parte din pensia concubinului ei (pensionar limita varsta)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:15, 12 Iunie 2020
Nu există o astfel de posibilitate. Și chiar dacă ar fi fost căsătoriți 10 - 15 ani, tot nu putea cumula pensia ei de drept cu pensia de urmaș. Trebuia să aleagă, fie rămânea cu pensia ei de drept, fie opta pentru 50% pensie de urmaș după soțul decedat.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
Dapix, utilizator
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Poate nu am fost eu explicit in intrebare. Eu nu m-am referit la un cumul de pensie adica pe langa pensia mamei, daca exista posibilitatea cumularii acesteia si cu a unei parti din pensia concubinului. Eu ma refer exact la ceea ce imi explicati dumneavoastra adica: avand in vedere ca nu a existat niciodata o oficializare a relatiei dintre ei (chiar daca au trait 26 de ani impreuna), poate mama sa renunte la pensia ei si sa faca demersuri pentru obtinerea a 50% din pensia concubinului ei? Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010
Art.85
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.


Se subintelege din prevederile de mai sus(casatorie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas dana12371 dana12371 Buna ziua As dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de anumite drepturi in urma decesului tatalui meu(decedat in luna iunie 2012).Mama mea este ... (vezi toată discuția)
Cat si cum obtine sotia/sotul supravietuitor, pensie de urmas? stef_56 stef_56 1. mama mea este in situatia de a primi acel ajutor social de 400 lei 2. tata este pensionar al ministerului de interne 3. tata are 90 de ani , iar mama 82 ... (vezi toată discuția)