avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se poate aplica ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se poate aplica ?

Bună seara !

Vă prezint următorul caz:
- un salariat este cercetat disciplinar
- ca urmare a faptelor cercetate, salariatul se face vinovat de neglijența și întârzierea sistematică, în mod nejustificat, în efectuarea lucrărilor
- în această comisie de cercetare disciplinară am fost numită și eu, ca membru
- o parte din membrii comisiei au propus reducerea salariului de bază pe o durată de 1 lună cu 5%
- dar, majoritatea membrilor comisiei nu este de acord cu acea propunere de sancționare

Abaterea comisă de salariat produce prejudicii atât instituției, cât și persoanelor implicate în 2 inventare, respectiv gestionarilor.
Salariatul a stabilit o valoare a lipsurilor și a bunurilor inventariate, deși în acest moment verifică toate Fișele analitice și Registrele jurnal pentru a vedea ce bunuri cu Facturi și Donații au fost înregistrate în contabilitate.

Ce sancțiune ar trebui să se propună ?

Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:37, 12 Iunie 2020
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Dacă sunt mai multe fapte și sunt fapte grave,
- salariatul se poate sancționa mai aspru ?
de exemplu: cu reducerea salariului de baza pe o durata de 1 lună cu 5% ?
- se poate sări peste primele sancțiuni ?
.... pentru că salariatul nu mai are până la această dată
sancțiuni ...

Președintele comisiei vrea să îi facă chiar Dosar penal ....
dar noi nu suntem de acord ...
ar fi prea mult .....
și nici nu știm când se dă o sancțiune civilă /după Codul muncii
sau când trebuie să fie trimis un salariat în penal .....
există vreun criteriu ?
Angajatorul nu trebuie să respecte ordinea sancțiunilor stabilită prin art. 248 din Codul muncii, ceea ce înseamnă că poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare chiar dacă salariatul este la prima abatere disciplinară, în raport cu fapta săvârşită, urmările produse şi vinovăţia făptuitorului.
Mulțumim frumos pentru lămuriri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui i se aplica art. 248.(1) d) din codul muncii ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Am fost numita membra in comisia de cercetare disciplinara si urmeaza sa fie cercetat disciplinar un salariat. Salariatul nu s-a ... (vezi toată discuția)
Sanctiune pentru furt carpaho carpaho UN ANGAJAT A FURAT UN OBIECT DE INVENTAR DIN SOCIETATE. cE PROCEDURI TREBUIE SA INDEPLINEASCA ANGAJATORUL SI CE SANCTIUNE POATE FI ATRIBUITA ACESTUI FAPT ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)