avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna seara. As avea nevoie de ajutorul vostru: am o o salariata care este nascuta pe 02.01.1955 si vrea sa iasa la pensie anticipat. I-am calculat perioada lucrata (mai putin CFS) si a rezultat o vechime in munca pana la 31.12.2009 de 38ani, 08luni si 04zile. Cu aceasta perioada ar intra pt pensie anticipata partial, dar ea nu vrea asa. A zis ca mai sta vreo 2 luni si in 2010 si apoi sa intre in pensie anticipata. Este corect asa? Va multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 08:35, 21 Ianuarie 2010
Salariata dvs. ar trebui sa mai ramana angajata inca 1 an si 4 luni pentru a beneficia de pensie anticipata, respectiv trebuie sa depaseasca cu 10 ani stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 19/2000, stagiu care este de 30 de ani pentru persoanele nascute in 1955.

Cu stagiul pe care il are, in 03.01.2010 poate sa depuna dosarul pentru pensie anticipata partiala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Deci ar trebui sa faca cererea pentru pensie anricipata inceapand cu 01.05.2010. Ea ar fi vrut initial, ca dupa 01.01.2010 sa isi depuna dosarul pentru pensie. Am incercat sa-i zic de stagiul complet de 30 de ani daca iese la limita plus inca cei 10 ani pentru anticipata...dar nu cred ca m-a inteles. Va multumesc pentru raspuns.
Tocmai mi-am editat mesajul anterior.
Imi cer scuze, am gresit la adunare, trebuie sa mai stea 1 an si 4 luni. :)

Cererea pentru acordarea drepturilor de pensie insotita de acte se depune imediat dupa implinirea varstei prevazute de lege.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Trebuie sa mai stea inca 1 an si 4 luni?!:O
Vai de mine. Deci daca vrea sa iasa la pensie anticipata , trebuie sa iasa cu 5 ani mai devreme (fata de 60 ani) si sa aibe stagiul de cotizatie de 40 ani. Este corect cum zic?:(
Multumesc din nou.
1. Da, pentru ca pensie anticipata este una si pensie anticipata partiala este alta.
2. Pentru pensie anticipata trebuie sa aiba cel putin 40 ani de cotizare iar pentru pensie anticipata partiala cel putin 30 de ani de cotizare.

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata oana irimia oana irimia Va rog frumos sa ma ajutati cu raspuns concret privind posibilitatea pensionarii anticipate pentu mama mea . Situatia ei este urmatoarea : nascuta in 1953 . ... (vezi toată discuția)
Pensie 2014 radutoana radutoana Buna ziua, mama mea implineste pe 12 mai varsta de 57ani iar pe 12 august face 38ani de munca, in conditii normale.in ce an se poate pensiona si daca doreste ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)