avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: SAF-T și facturarea electronică, obligatorii din 2022. Implementare și impact. Lectori: EY România. Joi, 27 Ianuarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna ziua,datorita situatiei care s a creat in urma pandemiei ,conducerea societatii la care lucrez ia in considerare trimiterea OBLIGATORIE a angajatilor in concediu fara plata Intrebarea mea este daca e legal ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulyanf , utilizator 08:08, 15 Iunie 2020
1. . Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia..

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a trimite in "somaj tehnic" salariatii.

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

2. Se poate sesiza ITM-ul.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata Billy19 Billy19 Buna ziua!Având in vedere situația în care ne aflam în angajator te poate trimite în masă în concediu fara plata??multumesc (vezi toată discuția)
Concediu fara plata obligatoriu cedrick79 cedrick79 Buna ziua ,concediul fara plata este legal pe motivul lipsei de clienti iar concediul de odihna nu a fost efectuat integral pentru acest an 2020 sau in ce ... (vezi toată discuția)
Concediu fără plată Tzitzilica Tzitzilica Magazinul unde lucram a hotărât să închidă magazinul după o zi pe alta , Motivul fiind Cov 19 ,și să facem noi cererea de concediu fără plată,că ... (vezi toată discuția)