avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asigurari tip Bond
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asigurari tip Bond

Buna ziua, care sunt avantajele si dezavantajele unei asigurari de tip BOND (cu referire la garantie de participare licitatie si garantie de buna executie ) fata de politele obisnuite, eventual scrisorile bancare.
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 08:37, 20 Iunie 2020
Garanțiile de participare sunt cerute de regulă în cadrul procedurilor de licitații; reprezintă un instrument aferent modului de prezentare a ofertei, care are drept scop protejarea organizatorului licitației față de riscul unui comportament necorespunzător al ofertantului pe toată perioada implicării sale în procedura de atribuire.

Garanția de bună-execuție se plătește în avans de antreprenor, iar dacă lucrarea corespunde parametrilor, se va restitui acestuia. Această plată în avans nu se referă neapărat la faptul că antreprenorul remite o sumă de bani, ci poate să emită prima factură aferentă lucrărilor cu un discount corespunzător garanției. Menirea ei este pentru asigurarea unei lucrări pe care participantul se obligă să o execute. Poate acoperi executarea incompletă sau executarea necorespunzătoare a lucrării.

Cele două garanții de mai sus sunt expres cerute de legea română pentru participarea la licitații publice și/sau încheierea contractelor de achiziții publice.

Scrisoarea bancară este un tip de scrisoare de garanție prin care banca se obligă să achite o sumă de bani în contul beneficiarului. De regulă acest tip de garanție se folosește în cazul unor investiții, în cazul cumpărării unor părți sociale/acțiuni într-o societate sau cazuri de genul ăsta. Nu am întâlnit personal scrisori bancar în licitații publice.

Nu știu dacă se pretează o comparație de tip pro și contra, cât mai degrabă să privim asupra scopului și rațiunii din spatele fiecăreia dintre aceste tipuri de asigurare și să fiți sigură că în momentul în care încheiați o poliță, să încheiați polița corespunzătoare situației și contractului în care sunteți angajată.

Cu stimă,
Av. Cristina Filimon

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare bancara de buna executie ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Scrisoare bancara de garantie de buna executie cand se solicita de catre autoritatea contractanta: la deschiderea ofertelor pentru licitatie sau ... (vezi toată discuția)
Asigurari de tip bond alina oana alina oana Buna ziua, care sunt avantajele si dezavantajele unei asigurari de tip BOND (cu referire la garantie de participare licitatie si garantie de buna executie ) ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate uzante icc garantii autonome voichita voichita Buna ziua. Mă confrunt cu problema lipsei de reglementare a poliţelor de asigurare de garanţii, cu excepţia dispoziţiile art. 2321 NCC- care sunt în mod ... (vezi toată discuția)