In anul 1993, in baza legii 18/1991 a fost emis un titlu de proprietate in care au fost trecuti 9 mostenitori ai proprietarei defuncte, care erau in viata la vreme respectiva, dintre care 3 erau copiii dansei si 6 nepoti. Intrebarea este: mostenitorii din titlul de proprietate, vor mosteni parti egale sau in functie de relatia de rudenie fata de proprietara defuncta?
Copiii vor moșteni cote egale. În situația în care unul dintre aceștia a decedat, la moștenire vor veni nepotii. Între nepoți se va împărți moștenirea la care ar fi avut dreptul părintele decedat.
Spre exemplu, dacă un defunct a avut 2 copiii, x și y, x fiind decedat și având la randul lui 2 copii. X ar fi avut dreptul la 1/2 din moștenire, iar y la fel. Dar, avand in vedere ca x a decedat, la moștenire vor veni copiii acestuia, iar cota de 1/2 care i s-ar fi cuvenit lui x se va împărți între cei doi copii.În speță, y va moșteni 1/2, iar fiecare dintre copiii lui x câte 1/4.
Deci indiferent de momentul mortii (inainte sau dupa emiterea titlului de proprietate in baza Legii 18) a copiilor mostenitori, regula este: copiii mostenesc cote egale. In caz de deces, urmeaza nepotii cu drepturile parintelui decedat. Va multumim frumos pentru raspuns, dna Popa. Numai bine.