avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Emitere adeverință
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Emitere adeverință

Bună ziua, întrebarea mea se referă la o situație dificilă. Sunt însărcinată și după ce am anunțat în scris firma, au avut o reacție destul de urâtă. Printre altele mi s-au tăiat și tichetele de masă. Iar acum mi-e teamă că nu îmi vor emite nici adeverința necesară pentru indemnizație de copil. Vă rog să îmi spuneți dacă au dreptul să refuze emiterea oricărei adeverințe solicitate de mine și/sau de către medicul meu de familie? Ce pot să fac eu ca angajată a firmei în astfel de situații? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2020
Dea2020, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dea2020 , utilizator 10:16, 23 Iunie 2020
Puteti sesiza ITM (pentru refuz emitere adeverinta si taiere tichete de masa) si DJSP (pentru refuz emitere adeverinta) in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Nu au niciun drept să va refuze emiterea oricărei adeverințe solicitate de dvs și/sau de către medicul meu de familie.

1. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

2. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resurse umane Popovici Alina Popovici Alina Este normal sa ceri i adeverința la angajator su el.sa nu o elibereze? Am nevoie de adeverința pt medic de familie pt medical am cerut de marti adeverința ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare acte Gabriel666 Gabriel666 Bună seara, Fostul meu angajator, refuza să-mi elibereze decizia de încetare a contractului, adeverință de vechime și adeverință care atesta dacă ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! angajatorul nu mi-a eliberat o adeverință care ... mmhai mmhai Bună ziua! Angajatorul nu mi-a eliberat o adeverință care prevede statul , vechimea, funcția deținută și calcularea salariului, neprecizarea motivului ... (vezi toată discuția)