avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lista Actionarilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lista Actionarilor

Sunt actionar la un SA si am cerut de la administratie Structura Actionariatului (doream lista cu actionari ) si am primit o copie dupa "Structura sintetica a detinatorilor de instrumente financiare(detinatori peste 10%)" emisa de Depozitul Central SA cu o adresa de in care este mentionat doar "Structura Actionariaului" . Am dreptul sa primesc o lista cu toti Actionari( deoarece in cea primita sunt numai cei peste 10 %)?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:16, 28 Ianuarie 2010
Da, aveti dreptul. Legea chiar protejeaza actionarii minoritari. Trimiteti-le o adresa scrisa, recomandat cu confirmare de primire. Sunt obligati sa va raspunda.
Nu averti dreptul de a primi intreaga lista. Ce v-au transmis va pot pune la dispozitie avand calitatea de actionar. Stiu ca actionarii au drept la informare insa sunt prevederi exprese cu privire la datele ce fac obiectul informarii...cum este art 244 din LSC.
Daca ati fi solicitat lista la Depozitarul Central sau Registrul Independent care se ocupa de evidenta actionarilor va asigur ca nu v-ar fi furnizat aceste date intrucat sunt protejate prin lege ( LEGEA nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date )
Legislaţia a fost modificată. Deşi anterior anului 2006 se puteau obţine informaţii privind registrul acţionarilor unei societăţi, în prezent, potrivit art. 178 din Legea nr. 31/1990, modificată, se pot obţine numai informaţii privind structura acţionariatului (ceea ce de altfel menţionaţi că aţi primit).
"(1)Administratorii, respectiv membrii directoratului, sau, dupa caz, entitatile care tin evidenta actionariatului conform prevederilor legale au obligatia sa puna la dispozitia actionarilor si a oricaror alti solicitanti informatii privind structura actionariatului respectivei societati "
Bine, bine, "structura actionariatului".... Dar ce a inteles legiuitorul prin sintagma "structura actionariatului"? Apoi, fany mentioneaza ca a primit "structura sintetica a actionariatului", iar legea nu zice ca "sintetica"...
Asa este cum spune fcserban de aceia persista pentru mine inca neclaritatea pentru a vedea cum sa procedez in continuare.
Ma voi putea edifica oare ?
De altufel cei de la CNVM dau un raspuns in sensul celui dat de Mirela Bratu .
Deci va trebui sa primesc o astfel de lista ?

Alte discuții în legătură

Inchidere s.a. bog.dan bog.dan Buna seara, puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ? Care sunt criteriile pentru ... (vezi toată discuția)
Lista actionari cristina_123 cristina_123 Am o intrebare Cat de confidentiala este lista de actionari (inclusiv procente) a unei companii private cu capital strain, care are activitate in ... (vezi toată discuția)
Refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul minoritar ioni3 ioni3 Buna seara, Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie ... (vezi toată discuția)